60 de ani de la incoronarea reginei Elizabeth a II-a: 2000 de invitati asista la slujba aniversara

Dată publicare: 04-06-2013 10:53
Dată actualizare: 07-06-2013 06:48


regina

Marti, regina Elizabeth a II-a asista la catedrala Westminster, la o slujba aniversara a incoronarii sale, in prezenta a circa 2.000 de invitati.

Nu mai putin de 20 de membri ai casei regale britanice, inclusiv sotul ei, printul Philip, in varsta de 91 de ani, vor fi alaturi de regina.

"Vedetele" vor fi fara indoiala printul William si sotia sa Catherine, care se pregatesc pentru venirea pe lume, peste cateva saptamani, a primului lor copil, viitorul mostenitor al tronului britanic.

Premierul britanic, David Cameron, si secretarul general al Commonwealth-ului, Kamalesh Sharma, vor citi texte religioase in timpul slujbei din catedrala Westminster, teatru al unor evenimente majore din istoria monarhiei britanice: 38 de incoronari in 900 de ani, funeraliile reginei-mama si cele ale printesei Diana, dar si casatoria cuplului William-Kate in aprilie 2011.

Slujba de marti, la care au fost invitati reprezentantii tuturor cultelor majore, va fi transmisa in direct de postul BBC si va fi urmata de un dineu privat oferit de regina, la care vor participa 100 de persoane.

Marea Britanie are parte de "o primavara mizerabila", ploaia riscand sa fie din nou prezenta in timpul ceremoniei, la fel ca in urma cu 60 de ani. Insa acest detaliu nu a afectat in epoca entuziasmul miilor de supusi britanici prezenti pe strazile din Londra, nici calmul legendar al suveranei, despre care se spune ca a efectuat un antrenament special cu o zi inaintea ceremoniei din 1953 pentru a suporta mai usor greutatea de 2,5 kilograme a coroanei.

In varsta de 87 de ani, cel mai in varsta monarh din Europa avea doar 25 de ani atunci cand decesul subit al tatalui ei, George al VI-lea, a facut-o regina, pe 6 februarie 1952. Insa, din cauza doliului oficial, Elizabeth a II-a a fost incoronata in mod oficial abia dupa 16 luni, pe 2 iunie 1953.

Cea de-a 60-a aniversare de la grandioasa ceremonie organizata la catedrala Westminster din Londra, in fata a peste 8.000 de invitati si de reprezentanti oficiali din 129 de tari si teritorii a fost marcata duminica.

 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO