Dimensiunile crizei din Spania:6 din 10 tineri n-au loc de munca intr-o tara cu 6 milioane de someri

Ultima actualizare: 28-04-2013 06:54

Peste 6 milioane de spanioli nu au loc de munca, iar 6 din 10 tineri sunt someri. In Peninsula Iberica situatia capata accente dramatice. Rata somajului a depasit 27 la suta, la fel ca in Grecia.

Este un nivel fara precedent, care pune sub semnul intrebarii cura de austeritate pe care Bruxelles-ul a impus-o Madridului.

In lipsa locurilor de munca, imigrantii, printre care si multi romani, s-au intors in tarile de bastina.

Conchi si Angel isi hranesc copiii cu alimentele primite de la Crucea Rosie. Niciunul nu a reusit sa isi gaseasca un loc de munca, iar fata lor cea mare a ramas recent fara slujba, asa ca familia supravietuieste din ajutoarele banesti de la stat.

Prin aceeasi situatie trec sase milioane de spanioli.

Viata a devenit si mai grea pentru somerii spanioli din cauza cresterilor de taxe si taierilor bugetare, iar vineri guvernul va anunta noi masuri economice.

Cu toate acestea, la Madrid, dar si la Bruxelles, castiga sustinatori ideea ca prea multa austeritate va prelungi recesiunea, ducand la criza sociala. Asa ca tarile cu probleme ar trebui sa aiba mai mult timp la dispozitie pentru a-si reduce datoria publica.

Gayle Allard, analist economic: "Nu este nicio indoiala ca volumul mare al masurilor de austeritate, adoptate de Spania pentru a-si reduce deficitul public, a adancit criza".

Imigrantii s-au aflat in mijlocul valtorii crizei. Ramasi fara locuri de munca, majoritatea s-au intors in tarile de origine. Printre ei se numara si 30.000 de romani, care anul trecut au venit acasa. In total, 200.000 de persoane au parasit Spania in 2012.

Vesti mai bune vin din Marea Britanie, care a evitat la limita intrarea in recesiune. Economia britanica a crescut in ultimul trimestru cu 0,3 la suta, ajutata de cresterea din sectorul serviciilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO