500.000 de alcoolici in Finlanda. Autoritatile au inceput sa-si faca griji

Ultima actualizare: 09-10-2012 02:23

Au una dintre cele mai frumoase tari de pe planeta, dar si una dintre cele mai rele metehne din lume. Finlandezii, pentru ca de ei vorbim, lupta cu o amenintare care nu tine nici de schimbarile climatice, nici de globalizare, ci doar de vointa.

Potrivit statisticilor, un finlandez din zece este dependent de alcool.

O zi de munca in Finlanda se incheie de cele mai multe ori intr-un bar. Insa, daca majoritatea finlandezilor beau un pahar de tarie, cat se se incalzeasca inainte de a porni spre casa, exista destui care nu mai ies din localuri cu orele.

Avem 500.000 de alcoolici in Finlanda, ceea ce inseamna ca oamenii consuma prea mult alcool.
Antti Liikkanen, psihiatru
Mai exact, intr-un an, un finlandez consuma in medie 11 litri de alcool pur. Avand in vedere concentratia din fiecare bautura, specialistii spun ca este enorm si poate duce la afectiuni mortale. Pe de alta parte, consumatorii nu sunt tinerii, cum s-ar putea crede la prima vedere, ci persoanele trecute de prima tinerete.

"Avem doua mari categorii: barbati intre 50 si 70 de ani. Si din ce in ce mai multe femei care consuma alcool", spune Antti Liikkanen, psihiatru.

In fata criticilor, consumatorii de alcool sustin ca de vina este tara in care traiesc. Este frig mai tot anul si, in multe regiuni, este zi cu adevarat doar sase luni pe an, in rest stapan este intunericul.

Ceea ce-i ingrijoreaza pe medici si, mai nou, si pe oficialii de la Helsinki, este ca finlandezii prefera bauturile tari - vodca, whisky sau coniac - in detrimentul berii sau vinului. De aici, nenumarate afectiuni ale stomacului si sistemului nervos, de multe ori fatale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO