252 de migranți, salvați de paza de coastă libiană

10-03-2018 21:14

Migranți

Cel puţin 252 de migranţi, care încercau să ajungă în Europa pe mare profitând de vremea favorabilă, au fost salvaţi sâmbătă de paza de coastă libiană în două operaţiuni distincte, a informat marina libiană, citată de AFP.

Căpitanul Rami al-Hadi Ghomed a explicat că 140 de migranţi, dintre care 14 femei şi patru copii, au fost recuperaţi de pe o ambarcaţiune "la 16 mile nord de Zawia" (oraş la 45 de kilometri vest de Tripoli).

Potrivit acestui ofiţer de marină, ei au fost debarcaţi la baza navală de la Tripoli înainte de a fi transferaţi la un centru de retenţie.

A doua operaţiune s-a derulat la 30 de mile marine de Garabulli (60 de kilometri est de Tripoli) unde "112 migranţi, dintre care 30 de femei şi trei copii, la bordul unei bărci pneumatice", au putut fi salvaţi, a declarat purtătorul de cuvânt al marinei libiene, generalul Ayoub Kacem.

"Migranţii, originari din ţări africane (...), au beneficiat de îngrijiri medicale înainte de a fi transferaţi la centrul de retenţie Tajoura", localitate situată la circa 30 de kilometri est de Tripoli, a precizat generalul Kacem.

În timpul regimului condus de Muammar Gaddafi, mii de migranţi africani intrau deja prin sudul Libiei pentru a încerca să traverseze Marea Mediterană spre Europa, dar situaţia s-a înrăutăţit după răsturnarea dictatorului în 2011.

De atunci, Libia, măcinată de violenţe şi lipsa securităţii, a devenit o adevărată placă turnantă pentru sute de mii de migranţi din Africa Subsahariană care caută să ajungă în Italia, ale cărei coaste se află la circa 300 de kilometri de litoralul vestic al Libiei.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO