172 de țări susțin planul COVAX pentru vaccinul împotriva Covid-19. Ce presupune acesta

Ultima actualizare: 24-08-2020 16:03
vaccin OMS
Getty

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni că 172 de ţări susţin iniţiativa de acces echitabil la vaccinurile împotriva coronavirusului, cunoscută ca planul COVAX, transmite Reuters.

OMS a adăugat că este nevoie urgentă de mai multe fonduri, iar statele trebuie să înceapă să îşi ia angajamente obligatorii.

"Iniţial, când va fi disponibilă o cantitate redusă (de vaccinuri), este important să furnizăm vaccinul celor expuşi la cele mai mari riscuri din întreaga lume", a declarat presei directorul organizaţiei, Tedros Adhanom Gebreyesus.

Coordonatorul pentru urgenţe al OMS, Bruce Aylward, a precizat că data-limită pentru exprimarea intenţiei de participare la COVAX este 31 august, confirmările se primesc până în 18 septembrie, iar plăţile iniţiale trebuie făcute până în 9 octombrie.

El a apreciat că "problema critică este să asigurăm o anumită cantitate de vaccin tuturor ţărilor cât mai curând posibil".

COVAX este condus de alianţa pentru vaccinuri GAVI, OMS şi Coaliţia CEPI pentru inovaţiile în domeniul pregătirilor pentru epidemii. Obiectivul său este de a furniza 2 miliarde de doze de vaccinuri eficace aprobate pentru Covid-19, până la sfârşitul anului 2021.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO