13 e cu noroc, atunci cand e vorba de desert!
Putine natiuni pretuiesc bucatele la fel de mult ca Franta. Asa ca masa de Craciun a francezilor, cel putin acolo unde bugetul o permite, ar trebui sa fie un adevarat rasfat culinar.
De obicei, traditiile fiecarei regiuni stabilesc meniul. La Aix en Provence, in Ziua de Ajun, gospodinele pregatesc un festin, din care e de neconceput sa lipseasca 13 deserturi diferite.
Orasul Aix en Provence, din sudul Frantei, se pregateste de Craciun. La fel si Mireille Fouque. Doamna este membra a Asociatiei pentru Pastratrea Traditiilor si se ingrijeste ca obiceiuri vechi de secole sa treaca la generatiile tinere, de fiecare data cand e celebrata Nasterea Domnului.
Negresele cu migdale si miere inseamna ispita Necuratului. Iar nugaua alba cu zahar, oua si fistic simbolizeaza Binele. Smochinele uscate, migdalele, alunele si stafidele reprezinta diferite ordine calugaresti - franciscani, dominicani, surorile carmelite sau discipolii Sfantului Augustin.
Cu specificul diferind de la asezare la asezare, la masa Ajunul de Craciun mai apar tartele sau fructele proaspete. Lumanarile, asezate mereu cate trei, amintesc de Sfanta Treime, iar mesele sunt acoperite cu trei fete imaculate.
Asa ca, in preajma sarbatorilor de iarna, deserturile sunt o adevarata provocare la Aix en Provence, iar supermarketurile si cofetariile se pregatesc temeinic pentru a-si multumi clientii.
Vezi aici cum arata prajiturile ecologice.