Memorialul Colectiv, ilegal si fara autorizatie. Primaria Sectorului 4 a oprit definitiv lucrarile

×
Codul embed a fost copiat

Lucrarile la monumentul care urma sa fie ridicat in memoria victimelor de la ''Colectiv'' au fost oprite definitiv.

O ancheta preliminara, facuta de corpul de control al Primariei sectorului 4, arata ca era ilegal pentru ca nu avea autorizatie de constructie. In plus, lucrarea a fost atribuita direct unei firme, pe bani multi, si nu prin licitatie publica. Cel care a pornit santierul a fost suspendat din functie. Nici parintii celor 64 de tineri arsi in club nu au agreat acel loc si spun ca amplasarea monumentului langa o zona de gratare este o chiar o obscenitate.

Monumentul din parcul Lumea copiilor a starnit controverse inca de la prima banca de beton turnata acolo. Doar ca astazi toata Directia Parcuri si zone de Agrement din primarie a fost suspendata. Parcul a fost dat de primaria Capitalei catre sector ca sa fie amenajat doar pentru copii.

Alex Ichim, purtator de cuvant al Primariei Capitalei: ''Orice alta investitie, care nu face obiectul acestei hotarari, trebuie sa aiba aviz. Este considerata ilegala si trebuie desfiintata."

Constructia acestei piatete, despre care primaria a declarat clar in urma cu cateva zile ca este ridicata in memoria victimelor din Colectiv, a fost suspendata. Muncitorii au fost trimisi acasa, iar in locul lor au venit in parc: corpul de control al primariei sector 4, Politia locala si noua Administratie a directiei parcuri.

Citește și
Raed Arafat
Dosarul Colectiv: Parlamentul ii va audia pe Raed Arafat si pe inspectorii Guvernului. Raportul oficial ar putea fi modificat
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Alexandru Tanase, director APZ: " Prima etapa este aceea de a verifica daca exista autorizatie de constructie, certificate de urbanism, toate documentele necesare unei amenajari, iar ce-a de-a doua etapa priveste efectiv achizitia acestei amenajari."

Se pare insa ca lucrarea de peste 385 de mii de lei a fost atribuita ilegal unei firme de constructii. Primaria trebuia sa faca o licitatie in ca sa obtina un pret mai mic. Drept urmare cheltuielile de pana acum vor fi suportate de cei ce vor fi gasiti vinovati la finalul anchetei.

Monumentul a starnit reactii puternice si in randul familiilor si prietenilor celor 64 de victime ale incendiului de la Colectiv

Gabriel Diaconu, "Impreuna Rezistam": "E de o rara obscenitate. Dupa ce ard ca niste torte niste oameni in club, ulterior cineva se gandeste sa puna o piatra comemorativa in zona gratarelor intr-un parc de distractii."

Protest in Capitala, pe 9 aprilie

O actiune de protest va avea loc pe 9 aprilie in Piata Universitatii din Bucuresti, demersul pornind de la faptul ca Primaria sectorului 4 ar fi demarat un proiect de constructie a Memorialului Colectiv.

Contractul pentru realizarea acestuia ar fi fost atribuit, prin incredintare directa, unei firme cu un singur angajat.

Protestul intitulat "Suntem tot aici, muncim. Ne suparati, iesim" este prevazut sa se desfasoare pe 9 aprilie, de la ora 15:00, potrivit unui anunt publicat pe Facebook de grupul "Coruptia ucide".

"Se face Memorialul 'Colectiv'. Va fi in Parcul 'Lumea Copiilor' si va costa 321.405 RON (72.000 EUR). Contractul s-a dat fara licitatie, prin incredintare directa, catre Euroconstruct. (...) Se fura bani chiar si atunci cand Coruptia Ucide si omoara 60+ oameni", se spune in anuntul publicat pe Facebook.

"Draga Sector 4, sa incerci sa furi bani profitand de moartea prietenilor nostri este mai mult decat putem tolera. Ne vedem sambata viitoare (pe 9 aprilie, n.r.) la un exercitiu democratic, ca sa aratam ca daca nu iesim in fiecare zi, saptamana, acest lucru nu inseamna ca tacem cand observam astfel de abuzuri", arata initiatorii.

Potrivit unui anunt publicat pe SEAP pe 15 martie, Directia Administrare Parcuri si Zone Agrement sector 4 a achizitionat lucrari de constructie Memorial Colectiv - Zona Sahisti in Parcul Lumea Copiilor din Sectorul 4.

Contractul vizeaza cumpararea directa a acestor lucrari de la societatea Euroconstruct Group SRL din Oltenita, judetul Calarasi. Valoarea contractului este de 321.405 lei, iar data de finalizare a achizitiei este 11 martie, potrivit SEAP.

Pe de alta parte, conform informatiilor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, societatea Euroconstruct Group SRL din Oltenita a fost inregistrata pe 8 februarie 2008 si are un angajat. Tipul de activitate, conform clasificarii CAEN, desfasurat de aceasta firma este "Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice". Societatea a avut o cifra de afaceri neta de 7.621 de lei si o pierdere neta de 13.755 de lei, potrivit indicatorilor din situatiile financiare anuale la 31 decembrie 2014, depuse la MFP.

Raed Arafat: Iesirea in strada nu este solutia

Secretarul de stat in MAI Raed Arafat considera ca iesirea oamenilor in strada pentru a-si exprima sprijinul pentru sistemul de urgenta nu reprezinta o solutie, afirmand ca exista in prezent un dialog deschis pe tema raportului de control privind interventia in cazul Colectiv.

"Am vazut pe Facebook si pe diferite pagini internet indemnuri ca oamenii sa iasa in strada pentru a-si exprima sprijinul pentru sistemul de urgenta si pentru mine, sambata / duminica. In primul rand pentru mine este o onoare sa vad ca multi cred in ce fac, impreuna cu colegii mei, si isi exprima sprijinul pentru activitatea serviciilor de urgenta. Pe de alta parte, consider ca iesirea in strada nu este solutia, avand in vedere ca exista la acest moment un dialog deschis pe tema raportului de control, urmand ca saptamana viitoare sa ne intalnim si cu domnul prim-ministru pe aceasta tema", a scris, vineri, Raed Arafat, pe pagina sa de Facebook.

El a adaugat ca nu doreste ca cineva sa foloseasca un eventual miting de sustinere ''pentru a lansa insulte si injuraturi cu caracter politic''.

"Totodata, nu as dori ca cineva sa foloseasca aceasta situatie pentru a lansa insulte si injuraturi cu caracter politic si sa foloseasca in mod incorect, cu alte scopuri, un posibil eveniment la care sa participe oamenii care intr-adevar cred in sistemul de urgenta si in cei care lucram in acest sistem. Sper ca mesajul meu sa va ajunga si multumesc din nou pentru sustinerea exprimata. Sper ca saptamana viitoare sa aduca mai multe clarificari si o abordare inteleapta si pozitiva care sa duca la dezvoltarea in continuare a sistemului integrat de urgenta in serviciul populatiei", a precizat Arafat.
 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
UN AN DE LA TRAGEDIA DIN COLECTIV. Portretele celor 64 de tineri care si-au pierdut viata in urma incendiului
UN AN DE LA TRAGEDIA DIN COLECTIV. Portretele celor 64 de tineri care si-au pierdut viata in urma incendiului

Astazi se implineste un an de la incendiul din Colectiv, in care au pierit 64 de tineri. Toata ziua, vor avea loc ceremonii si evenimente in memoria lor, dar si un mars tacut.

Dosarul Colectiv: Parlamentul ii va audia pe Raed Arafat si pe inspectorii Guvernului. Raportul oficial ar putea fi modificat
Dosarul Colectiv: Parlamentul ii va audia pe Raed Arafat si pe inspectorii Guvernului. Raportul oficial ar putea fi modificat

Seful DSU, Raed Arafat, si reprezentantii Corpului de Control al Guvernului vor fi audiati joi in Parlament in cazul interventiei de urgenta dupa incendiul din Colectiv.

Cinci luni de la tragedia din Colectiv. Gestul facut de Primaria sectorului 4 in memoria victimelor, contestat de familii
Cinci luni de la tragedia din Colectiv. Gestul facut de Primaria sectorului 4 in memoria victimelor, contestat de familii

S-au implinit 5 luni de la tragedia din clubul Colectiv, in urma careia 64 de oameni si-au pierdut viata si cateva zeci au suferit arsuri grave.

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.