Tăierea internetului, o formă de represiune folosită din ce în ce mai des în statele autoritare

11-02-2021 20:15


Doi copii au tăiat cablul de internet profesorului de matematică pentru că le dădea prea multe teme

În întreaga lume, închiderea internetului a devenit o tactică din ce în ce mai populară a regimurilor represive și autoritare și a unor democrații iliberale.

Când generalii armatei din Myanmar au organizat o lovitură de stat săptămâna trecută, au întrerupt accesul la internet într-o încercare aparentă de a împiedica protestele, scrie NBC News.

În Uganda, rezidenții nu au putut folosi Facebook, Twitter și alte rețele sociale timp de săptămâni după alegeri. Iar în Etiopia, internetul a căzut de câteva luni pe fondul unui conflict mai amplu din nordul țării.

Grupurile pentru drepturile digitale spun că guvernele folosesc închiderea internetului pentru a înăbuși disidența, pentru a reduce la tăcere vocile opoziției sau pentru a acoperi abuzurile asupra drepturilor omului, ridicând îngrijorări cu privire la restricționarea libertății de exprimare.

Regimurile reduc adesea accesul online ca răspuns la proteste sau tulburări civile, în special în jurul alegerilor, deoarece încearcă să-și păstreze puterea prin restricționarea fluxului de informații, spun cercetătorii.

 

93 de opriri majore de internet, în 21 de țări, în 2020

 

Este echivalentul digital al preluării controlului postului de televiziune și radio local care făcea parte din manualul de pre-internet pentru despoți și rebeli.

„Închiderile internetului au fost masiv subraportate sau raportate greșit de-a lungul anilor”, a spus Alp Toker, fondatorul organizației de monitorizare a internetului Netblocks. El a spus însă că lumea „începe să-și dea seama ce se întâmplă”.

Anul trecut au avut loc 93 de opriri majore de internet în 21 de țări, potrivit unui raport al Top10VPN, un grup de cercetare a confidențialității și securității digitale din Marea Britanie. Lista nu include locuri precum China și Coreea de Nord, unde guvernul controlează sau restricționează strict internetul.

Închiderile pot varia de la întreruperi globale ale internetului până la blocarea platformelor de socializare sau reducerea severă a vitezei internetului, se arată în raport.

Închiderea internetului are costuri politice, economice și umanitare, au avertizat experții. Efectele sunt agravate de blocările provocate de COVID-19, care forțează rețelele prin activități precum cursurile școlare online.

 

Sursa: StirilePROTV