FOTO. Cum arată prima fotografie de 3.200 de megapixeli. Aparatul care poate poza o minge de golf de la 24 de km
Cercetătorii de la SLAC National Accelerator Laboratory din cadrul Departamentului pentru Energie din SUA au anunţat marţi că au captat primele fotografii digitale de 3.200 megapixeli, informează agenţia Xinhua.
Sunt cele mai mari fotografii realizate vreodată într-o imagine singulară și au fost făcute în timpul unei etape ce a vizat testarea planului focal al unei camere foto care se află în faza de asamblare.
Planul focal complet al camerei are o lăţime de aproximativ 61 de centimetri şi conţine 189 de senzori individuali - dispozitive cu cuplaj de sarcină. Fiecare dintre aceşti senzori poate capta o imagine de 16 megapixeli, potrivit unui comunicat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Imaginile sunt atât de mari încât ar fi nevoie de 378 de ecrane 4K de înaltă definiţie pentru a afişa una dintre ele la dimensiune completă. Rezoluţia este atât de mare, încât o minge de golf ar putea fi observată de la o distanţă de aproximativ 24 de kilometri, scrie Agerpres.
Senzorii de imagine vor putea detecta obiecte de 100 de milioane de ori mai greu de observat decât cele vizibile cu ochiul liber - o sensibilitate ce ar permite unei persoane să vadă o lumânare de la mii de kilometri distanţă, a indicat SLAC National Accelerator Laboratory.
După ce va fi asamblată cu succes, camera va fi instalată la Observatorul Rubin din Chile.
Assembling the focal plane of the @VRubinObs LSST Camera took six months, and incredible precision! See how it was done in this video produced by @SLAClab https://t.co/I6Jsu7kZMZ pic.twitter.com/fbaQvFFEnZ
— Rubin Observatory (@VRubinObs) September 8, 2020
Camera va produce imagini panoramice complete cu cerul austral, colectând imagini cu aproximativ 20 de miliarde de galaxii în următorii zece ani.
Datele obţinute vor fi introduse în programul Legacy Survey of Space and Time (LSST) al Observatorului Rubin de cercetare a cerului din emisfera sudică.
În următoarele luni, oamenii de ştiinţă vor introduce criostatul cu planul focal în corpul camerei şi vor adăuga cel mai mare obiectiv optic din lume, un obturator şi un sistem de filtre, care vor permite studierea cerului nocturn în diferite culori.
''Până la jumătatea anului 2021, camera, de dimensiunea unui SUV, va fi pregătită pentru testele finale înainte de a-şi începe călătoria către Chile'', a precizat SLAC National Accelerator Laboratory.