Aparatele inteligente, care comunică între ele, în casele românilor. Există însă un risc
Trăim într-o lume dominată de tehnologie şi căutăm în permanenţă modalităţi care să ne uşureze viaţa, motiv pentru care tot mai mulţi români îşi dotează casele cu aparate inteligente, care să le facă treaba.
În universul creat de "internetul lucrurilor", dispozitivele se pot conecta între ele şi implicit interacţionează cu noi. Cum ar fi aspiratorul care poate fi setat de la distanţă să cureţe parchetul sau aparatul care hrăneşte pisicile când suntem plecaţi. Fiţi atenţi însă, pentru că aceste sisteme pot ajunge pe mâna hackerilor.
Aspiratorul care poate fi programat de pe telefonul mobil să cureţe singur pardoseala când senzorul detectează murdărie, chiar dacă nu suntem acasă sau frigiderul care ne spune când nu mai avem diverse alimente, sunt doar câteva dintre dispozitivele viitorului care vor completa casă inteligentă.
Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice: "Din ce în ce mai mulţi romani încep să înţeleagă că tehnologia în case le uşurează munca şi încep să îşi doteze respectivele case. Viitorul va fi al caselor inteligente, avem lucruri care discută cu internetul, maşini de gătit, de exemplu, care iau reţete de pe internet."
"Internetul lucrurilor" permite ca toate dispozitivele inteligente să fie conectate între ele şi la smartphone şi să trimită notificări.
Cum ar fi dacă dimineaţa când vă treziți cafeaua este deja făcută sau când plecaţi în vacanţă un aparat hrănește singur pisica? Trebuie doar să le alimentați cu mâncare și cafea și ele ştiu ce au de făcut. Astfel de lucruri sunt deja posibile în lumea internet of things, în care dispozitivele inteligente comunică între ele și implicit cu noi.
Cristian Dragu, director de dezvoltare: "Tehnologia 5G ne va ajuta în pocesul tehnologic atât în case inteligente, cât şi în oraşe inteligente. E clar, viteza e principalul factor care defineşte această tehnologie."
"Internet of things" funcţionează doar prin senzorii amplasaţi în propria casă şi de cele mai multe ori nu trebuie să facem mai nimic.
Raul Dăneasa, programator: "Scenariul de inundaţie poate să închidă automat apa şi să te notifice pe telefonul mobil. Poate să trimită semnale vizuale în cazul în care un senzor se activează, toată instalaţia led se schimbă şi îţi spune că undeva în casa e inundaţie."
Atenţie însă şi la riscuri.
Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică: "Nu există reglementări de securitate pe care producătorii de dispozitive trebuie să le integreze. Unele dispozitive nici măcar nu au credențiale de acces. Atacatorii se pot conecta la ele de oriunde de pe internet, de la distanţă şi pot să afecteze restul dispozitivelor din casă şi chiar să vă spioneze."
Aşa că trebuie să ne gândim şi la soluţii.
Claudiu Butacu, cofondator EfDen: "Mai ai şi opţiunea în care ai un senzor de prezenţă în casă şi după un anumit timp poţi seta la 30 minute, două minute să închidă automat lumina, e foarte bună pentru siguranţă atunci când te apropii de casă să se aprindă luminile exterioare şi aşa ţii şi hoţii departe de casă."
Specialiştii în securitate cibernetică spun că atunci când cumpărăm un aparat inteligent trebuie să îi schimbăm parola, ca să nu poată fi accesat din exterior.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!