Tineri, copii, batrani si turisti au participat la o sezatoare la poalele Retezatului. VIDEO

24-06-2013 11:25


 La poalele Retezatului, ciobanii din trei sate au reinviat sambata obiceiul sezatorii, dinaintea sarbatorii de Rusalii. S-au strans batrani, copii si tineri, ba chiar si turisti din strainatate, atrasi in zona de peisajele de vis.

 In timp ce barbatii au cantat din fluier, femeile au tors si i-au imbiat pe oaspeti cu bucate traditionale. Grozav de apreciati au fost niste carnati din carne de capra si de oaie, impanati cu mirodenii.

Nimeni n-a refuzat specialitatea zonei: carnatii numiti Virsli de Salasu, dupa numele satului Salasu de sus: sunt din capra si oaie, si merg de minune cu bautura tinuta la racit direct in apa de izvor.

La sezatoare s-au gatit, sub cerul liber ciorba dreasa cu lapte de bivolita, tocana, ciulama si s-au copt placinte in cuptor. Nu e de mirare ca, atrasi de zvonul sarbatorii, au sosit si tarani din satele invecinate.

Sandu Burlacu, organizator :"Incercam sa aducem in actualitate vechi traditii romanesti, esenta culturii noastre si asta in special pentru a atrage turistii".

"E foarte frumos. Sunt din Germania si cred ca e o cultura minunata. Si hainele sunt frumoase!", a spus o turista.

“Speram ca acum ca am inceput sezatorile sa atragem cat mai multi tineri sa invete mestesugurile populare. Ar fi pacat sa se piarda", a spus o localnica.

Petrecerea a tinut pana noaptea tarziu.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO