Scumpirea gazului ii determina pe cei care au renuntat la incalzirea centralizata sa se rebranseze

04-10-2013 09:52


  Scumpirea repetata a preturilor la gaze i-a determinat pe cei care folosesc centrale termice sa revina la vechiul sistem de termoficare.

La Deva, de exemplu, peste 1000 de familii au fost rebransate si au ales varianta de contorizare separata. Operatiunea costa, si nu putin, putand ajunge la o mie de lei pe familie. Se poate plati insa in rate, iar la final, oamenii constata ca ii costa mai putin intretinerea, decat ar fi dat pe factura la gaz.

Doamna Maria s-a rebransat inca de anul trecut la sistemul centralizat de incalzire si spune ca de atunci facturile au scazut aproape la jumatate.

"E mai avantajos decat o centrala. Anul trecut in 2012, in cea mai friguroasa luna am platit 220 de lei si au platit in jur de 400 cei care nu au fost racordati la sistemul asta", a spus Maria Firut.

Reprezentantii Serviciului de Termoficare spun ca au tot mai multe solicitari de rebransare de la oamenii speriati de scumpirea gazelor naturale.

Florin Alba, seful Serviciului de Termoficare Deva: "Undeva la 20 de blocuri avem finalizate, 155 apartamente contorizate individual si avem in lucru alte 160. Costurile la sistemul centralizat sunt mai scazute, undeva intre 20 si pana la 40 la suta din valoarea initiala."

In urma cu 20 de ani, 22.000 de locuinte din Deva erau racordate la sistemul centralizat de incalzire. De atunci peste 14.000 dintre aceste locuinte au trecut la centrale individuale pe gaz, care acum nu mai sunt deloc rentabile.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO