Doua zile de concerte ii asteapta pe 10.000 de spectatori la Pro Istoria Fest, in judetul Hunedoara

10-08-2012 14:29


Ana Lesko

 Vor fi două zile de concerte în care pe scena din apropierea fostei capitale a Daciei Romane vor urca Loredana şi taraful Agurida, Vunk, Mandinga, Ana Lesko, Hara, Sistem, Andreia Voica şi Deian Galetin.

 Turiştii care vor participa la eveniment vor putea învaţa cum se mânuieşte o sabie sau vor avea ocazia să participe la concursuri de tras frânghia ori de lupte libere.

Pro Istoria Fest este un eveniment cultural itinerant care include opt locuri cu semnificaţie istorică importantă din România, Ulpia Traiana Sarmizegetusa fiind cea de-a treia localitate în care se desfăşoară festivalul în acest an, după cetăţile Enisala şi Râşnov.

Mă bucur că am reuşit să aducem la acest festival nume mari ale muzicii româneşti. Faptul că în ultima lună avem peste 30.000 de spectatori la cele două evenimente pe care le-am organizat deja, înseamnă foarte mult pentru noi. Sperăm să atragem atenţia asupra unor locuri inedite din România, locuri foarte frumoase, încărcate de istorie. Sunt locuri cu care am putea să ne mândrim şi vrem să arătăm că şi noi putem să promovăm adevăratele monumente istorice”, a declarat vineri, la Deva, într-o conferinţă de presă, liderul trupei Sistem, Zoli Toth.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Hunedoara, care pune la dispoziţie suportul logistic prin sprijinul acordat de autorităţi în organizarea festivalului.

Acest festival este unic în judeţul Hunedoara prin amploarea şi nivelul de reprezentare artistic, la Ulpia Traiana Sarmizegetusa fiind aşteptaţi cel puţin 10.000 de oameni. Este pentru dată când se promovează, la modul foarte serios, istoria, începând cu Ulpia Traiana Sarmizegetusa-locul de geneză al poporului român. Avem de-a face cu o lecţie pragmatică de istorie, în care un monument este prezentat pe viu. Aici, elevul este turistul şi îmi doresc ca numărul lor să fie cât mai mare”, a spus preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ.

Festivalul va începe sâmbătă, la ora 9.00, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu o paradă în care artişti îmbrăcaţi în ţinute romane şi dacice se vor deplasa prin Deva şi vor invita oamenii la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. O acţiune similară va avea loc şi în oraşul Haţeg, iar de la ora 12.00 evenimentul se va derula la Sarmizegetusa, în program fiind incluse diverse ateliere pentru copii şi adulţi. Prima seară se va încheia cu recitalurile mai multor trupe, cap de afiş fiind Loredana şi taraful Agurida, Vunk, Ana Lesko, Andreia Voica şi Deian Galetin, dar şi un show de lasere.

Duminică vor continua atelierele pentru turişti, iar seara, pe scena festivalului vor urca Hara, Corina, Mandinga şi Sistem, iar spectacolul se va incheia cu un foc de artificii.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO