Doi barbati din judetul Hunedoara au fost arestati pentru tranzactionare ilegala de monede antice

22-05-2013 11:31


Aur

 Mai multe monede din aur si argint, dar si un inel medieval care fac parte din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia si care apartin patrimoniului cultural national, au fost gasite de politisti in locuintele a doi barbati din Hunedoara.

 Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, cei care s-au ocupat de acest caz, este vorba despre Florin Sorin Delinescu, gestionar-custode al Sectiei Muzeale Ulpia Traiana Sarmizegetusa, din cadrul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva, si Ioan Varga.

In perioada martie-mai 2013, cei doi barbati ar fi incercat sa vanda cinci monede din aur de tip Lysimach, cu suma de 3.550 de euro si 22 de monede de tip denari romani, pentru suma de 1.000 de euro. Astfel, ar fi utilizat o schema de spalare a artefactelor pentru ascunderea originii infractionale ale acestora. In timpul perchezitiei facute de politisti in locuinta unuia dintre cei doi, au fost ridicate trei monede de aur, tip Lysimach, un inel medieval si 77 de monede antice din argint.

“Conform raportului de expertiza numismatica efectuat, cei trei stateri de tip pseudo – Lysimach emisi de Tomis si Callatis, ridicati cu ocazia perchezitiei, sunt emisi cu aceleasi stante de avers – revers ca si piesele recuperate si fac parte din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, partial recuperate”, scrie intr-un comunicat de presa al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba-Iulia.

Luni, custodele de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa si complicele sau au fost retinuti de oamenii legii pentru nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, efectuarea de detectii si sapaturi neautorizate in situri arheologice si spalare de bani. In cursul zilei de marti, magistratii Tribunalului Hunedoara au decis arestarea preventiva a celor doi pe o perioada de 29 de zile.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO