Cum s-a format Pamantul. Cel mai mare mister din toate timpurile poate fi lamurit peste o saptamana

01-11-2011 04:30

asteroid

Un asteroid ar putea oferi indicii vitale despre modul in care s-a format Pamantul, in cursul saptamanii viitoare, atunci cand va trece pe langa noi.

Stanca spatiala de dimendiuni uriase, care se va afla la numai 320.000 de kilometri de Planeta noastra peste exact o saptamana, pe data de 8 noiembrie, va oferi astronomilor un eveniment unic si ocazia de a lamuri mai multe necunoscute.

Ultima data cand un asteroid de asemenea dimensiuni a trecut pe langa Pamant a fost in 1976, insa atunci evenimentul a fost ratat de toata lumea, inclusiv de NASA.

Acest asteroid, numit 2005 YU55, care orbiteaza in jurul Soarelui, nu a mai fost atat de aproape de Pamant de 200 de ani. El nu va fi vizibil cu ochiul liber, insa astronomii il vor putea observa cu un telescop puternic.

Specialistii de la NASA vor folosi un telescop radar pentru a vedea din ce este format acest asteroid si de unde vine. Un purtator de cuvant a spus: “Speram sa obtinem imagini care sa ne dezvaluie caracteristicile asteroidului, detalii despre suprafata, forma, dimensiune si alte proprietati fizice”. 

Asteroidul a fost localizat de un telescop instalat in Puerto Rico. Datele adunate atunci de NASA au permis obtinerea unor informatii despre corpurile care ar putea lovi Pamantul in urmatorii 100 de ani.

Barbara Wilson, astronom NASA, a spus ca un asemenea eveniment ofera oamenilor de stiinta informatii pretioase despre istoria sistemului solar si poate ajuta la intelegerea modului in care s-a format Pamantul.
 

Sursa: Daily Mail

Tags: nasa, asteroizi, pamant,


VIDEO PROTVPLUS.RO