Merkel, Tusk si Hollande "i-au pus pistolul la cap" lui Tsipras. Ce s-a intamplat in noaptea unui "balamuc ca la gradinita"
Pana sa ajunga la acordul salvator, negocierile au virat adesea in
adevarate melodrame cu Alexis Tsipras, Angela Merkel si ministrul ei de finante in rolurile principale.
Din indiscretiile unor martori, care au tinut fireste sa-si pastreze anonimatul, reiese ca liderii europeni s-au rastit unii la altii si si-au spus multe vorbe grele. O dovada in plus a faptului ca haosul din Grecia a dezbinat profund Uniunea Monetara.
Discutiile din ultimele 3 zile au fost de o "rara intensitate", ca sa nu spunem ca participantii s-au certat crunt. Cand s-au retras azi-noapte, intr-o sala timp de 4 ore, Angela Merkel, Donald Tusk si Francois Hollande "i-au pus pistolul la tampla premierului grec", rezuma plastic o sursa anonima.
Ca lider al celui mai mare contributor financiar la Mecanismul European de Stabilitate Angela Merkel si-a permis se pare sa dicteze singura termenii intelegerii.
Daca grecii de rand au primit cu un amestec de usurare si resemnare noul acord, in schimb presa elena, intr-o rara unanimitate, condamna conditiile impuse Atenei. De la dreapta la stanga, jurnalistii greci isi exprima furia si scarba fata de compromisul incheiat la Bruxelles.
Ziarul de dreapta „Dimokratia" are cel mai dur titlu al zilei de luni: „Grecia la Auschwitz - Schauble vrea sa provoace un Holocaust in Europa". La randul lor, socialistii de la „Efsyn" au titrat „Schauble ordona: Scufundati aceasta tara!".
E limpede ca inamicul public numarul unu al grecilor este inflexibilul ministru de finante al Germaniei, care s-a certat aprig ieri cu presedintele Bancii Centrale Europene. "Nu ma luati de prost!" i-ar fi strigat Wolfgang Schauble lui Mario Draghi, a carui institutie a sustinut cat a putut bancile grecesti si economia tarii.
"A fost un balamuc, ca la gradinita", povestea o sursa despre discutiile de ieri din cadrul Eurogrupului.
Demn de remarcat este ca, spre deosebire de intalnirile anterioare, schimburile aprinse de replici nu au fost cu grecii, ci intre ceilalti europeni, Ministrul grec de finante Euclide Tsakalatos a fost mai degraba spectator perplex decat protagonist.
"Cred ca vorbim de oameni cu agende diferite, iar unii au vrut cumva sa plateasca o polita Greciei. Europa se bazeaza pe solidaritate, nu-si au locul razbunarea si chiar umilirea unui popor", spune Ana Michelis, purtator de cuvant Noua Democratie, partid de opozitie.
Sunt destule voci care sustin ca europenii s-au razbunat pe Atena pentru nenumaratele razgandiri si rasturnari de situatie, si mai ales pentru referendumul din 5 iulie, in care, culmea ironiei, grecii au respins categoric reforme mai blande decat cele la care s-a ajuns in final.