Uniunea Europeană se pregătește să lanseze prima bancă de hidrogen din lume
Comisia Europeană va inaugura în această săptămână mult așteptata sa Bancă a Hidrogenului, pentru a sprijini creșterea cantității de hidrogen regenerabil în Uniunea Europeană.
Potrivit Euronews, scopul este de a pune la dispoziție 800 de milioane de euro din fonduri europene, care să ajute industria și, în același timp, să stimuleze investițiile private.
Se așteaptă ca ”hidrogenul verde” să joace un rol esențial în decarbonizarea UE, astfel încât blocul european să își poată atinge obiectivele de reducere a emisiilor până în 2050.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Clean hydrogen will help us reconcile our economy with the health of our planet.
The ???????? Hydrogen Week kicks off today.
It brings together stakeholders across the whole value chain to discuss the latest developments, challenges and opportunities in the sector.
— European Commission (@EU_Commission) November 20, 2023
"Am dori să demonstrăm în mod clar că suntem liderul mondial în ceea ce privește utilizarea acestor noi tehnologii", a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei, Maroš Šefčovič.
"(Și) că putem într-adevăr să înlocuim combustibilii fosili cu hidrogenul verde, că putem produce oțel cu o amprentă de carbon foarte redusă sau chiar fără amprentă de carbon și că putem avea, de fapt, mașini, autobuze, trenuri, chiar avioane și nave alimentate vizual cu hidrogen verde, care nu este poluant."
În 2022, hidrogenul a reprezentat mai puțin de 2% din consumul de energie al blocului european și a fost utilizat în principal pentru a produce produse chimice, cum ar fi materialele plastice și îngrășămintele.
Prioritatea UE este dezvoltarea hidrogenului din surse regenerabile și își propune să producă 10 milioane de tone și să importe alte zece milioane până în 2030.
"By the end of the year, we will assess how EU countries plan to implement their national hydrogen commitments.
And we will provide you with a clear roadmap towards 2030 in each EU country."
— Keynote speech by President @vonderleyen at the European Hydrogen Week 2023
— European Commission (@EU_Commission) November 20, 2023
"Criza energetică cu care s-a confruntat Europa până acum, în special din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, a arătat cât de dependenți suntem. Hidrogenul poate fi produs în Europa, în principal în țările care au mult vânt și multă energie solară", a declarat Jorgo Chatzimarkakis, CEO al Hydrogen Europe, pentru Euronews.
"Așadar, Spania, Irlanda sau Danemarca sunt țări perfecte pentru producția de hidrogen. Dar, ca să fim sinceri, avem nevoie și de import de hidrogen și de aceea suntem super fericiți să primim aici Africa de Sud, Brazilia, Arabia Saudită".
Mai sunt încă multe de făcut în ceea ce privește infrastructura și investițiile, dar unele proiecte sunt deja în curs de desfășurare.
Printre altele, Germania a cerut Regatului Unit să ia în considerare construirea unei conducte de hidrogen de 650 de kilometri pe sub Marea Nordului, iar între Spania și Franța se pregătește o conductă subacvatică pentru transportul hidrogenului verde.