Statul pregateste suprataxarea companiilor petroliere pentru anul 2013


Ultimul update: Duminica 04 Noiembrie 2012 02:21
Data publicarii: Miercuri 16 Mai 2012 12:47
Categorie: Stiri Economice
Daniel Chitoiu

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat miercuri ca Guvernul pregateste un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere.

"Legea nu se va aplica in 2012, ci din 2013", a afirmat Chitoiu. Chitoiu a mai spus ca redeventele pentru resursele naturale vor fi aduse la nivelul european.

In 7 mai el spunea ca Guvernul ar putea introduce un impozit pe veniturile exceptionale ale companiilor din domeniu si ca redeventele la petrol si gaze sunt prea mici.

Redeventele de petrol si gaze, cuprinse intre 3,5% si 13% din productie, sunt fixate din 2004 pana in decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Cum sa faci economii cand ai copii. 7 metode rapide care te ajuta sa strangi bani

Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza in jurul sumei de un miliard de lei (225 milioane de euro).

Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.

Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage titei, avand acest drept prin contractul de privatizare catre grupul austriac OMV, in 2004.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO