Solutii alternative de incalzire in Romania. Metoda prin care factura lunara poate ajunge de la 185 de lei la 70 de lei
Vreti o alternativa la sistemele clasice de incalzire? Producatorii vin cu tehnologii moderne care sa lupte cu gerul. Cum ar si acumulatorul de caldura.
Se incarca noaptea si va incalzeste apoi toata ziua. Puteti opta si pentru incalzirea prin pereti sau tavan, iar pentru blocuri a fost inventat sistemul inteligent de reglare a caldurii.
Soba cu acumulare termica are in interior caramizi cu proprietati speciale. Noaptea inmagazineaza caldura pe care o degaja a doua zi printr-un flux de aer. Costa aproape 800 de euro, dar reduce factura la energie electrica, sustine producatorul.
"Pe tariful standard de 0,58 ron kw//pe luna ajungem undeva la 185 de lei, iar daca ar fi sa folosim soba cu acumulare, pe care o putem incarca pe timpul noptii, la 70 de lei", explica Gabriel Sava, inginer electronist.
Pentru cei care nu vor calorifere in casa si opteaza pentru un sistem ascuns, a aparut incalzirea in tavan si pereti. Imprastie caldura uniform si face concurenta sistemului de incalzire prin pardoseala.
"Pardoseala lemn sau mocheta care consituie o problema privind o cedare de caldura. Peretii nu au aceste straturi izolatoare. Incep de la 35 pana la 45 de euro pe metru patrat", spune Levente Nagy, inginer.
Sa trecem la bloc, unde specialistii au stabilit ca incalzirea nu se face in functie de temperatura de afara. Un sistem inteligent rezolva problema.
Sistemul inteligent are un senzor in exteriorul blocului pentru temperatura sau umiditate, dar si unul care determina incidenta razelor solare. In interiorul blocului mai sunt alti cativa senzori. Toate datele de pe aceste dispozitive sunt transmise intr-un server care, dupa ce verifica prognoza meteo, stabileste temperatura si o regleaza automat.
"Stie ca maine va fi mai cald si atunci evita supraincalzirea blocului si economiseste energie", spune Griguta Oprea, reprezentantul producatorului.
Economia este de 15 la suta in tari din vestul Europei, spun producatorii, care asteapta sa vada cum va functiona sistemul la noi in tara.