România, lider în UE la creşterea comerţului cu amănuntul şi în luna octombrie


Ultimul update: Joi 05 Decembrie 2019 13:17
Data publicarii: Joi 05 Decembrie 2019 13:13
Categorie: Stiri Economice
România, lider în UE la creşterea comerţului cu amănuntul şi în luna octombrie

Luna octombrie a fost a patra lună consecutiv în care volumul comerţului cu amănuntul în România a înregistrat cel mai puternic ritm de creştere din rândul statelor membre ale Uniunii Europene.

Astfel, comerțul cu amănunțul a înregistrat un avans de 6,9% comparativ cu aceeaşi lună a anului 2018, arată datele publicate, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comparativ, în zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,4% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 1,9%. Eurostat precizează că vânzările cu amănuntul au scăzut doar în trei state membre: Slovenia, Slovacia şi Letonia. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 2,8%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 2%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări cu 0,9%.

De la o lună la alta, octombrie 2019 comparativ cu luna septembrie 2019, comerţul cu amănuntul în România a înregistrat o majorare cu 0,8%, creşteri mai mari în Uniunea Europeană fiind înregistrate doar în Portugalia (2,1%) şi Polonia (0,9%). Comerţul cu amănuntul, de la o lună la alta, a scăzut cu 0,6% în zona euro, în timp ce în UE 28 a înregistrat o scădere de 0,4%, în principal ca urmare a faptului că vânzările de produse non-alimentare au scăzut cu 0,8%.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că în luna octombrie 2019, afacerile din comerţ au consemnat o creştere de 2% faţă de septembrie 2019, pe serie brută, şi de 0,8% pe serie ajustată sezonier. Faţă de octombrie 2018, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere cu 6,9%. Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna octombrie a înregistrat o creştere cu 6,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sursa: Agerpres

INS a confirmat creşterea economiei României de 3% în al treilea trimestru
Isărescu: Poţi să minţi oriunde în statistică, dar undeva te prinde rapid minciuna din urmă
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33