Proiectul care va transforma Dunarea intr-un fluviu al deltelor. "16% din curs va fi refacut"
Dunarea devine un fluviu al deltelor, dupa ce zone intinse de-a lungul sau vor fi inundate controlat. Un proiect al Ministerului Apelor si Padurilor intentioneaza sa creeze aproape 30 de micro-delte pe firul Dunarii.
Micro-deltele vor fi folosite pentru irigatii sau deversari, in caz de inundatii, dar vor deveni si puncte de atractie pentru turisti.
"In zonele de campie joasa si in special in lunca Dunarii sunt concentrate suprafete importante de porumb si floarea soareluide teren din Lunca Dunarii" asa suna prezentarea dintr-un documentar al anilor 70.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
Iar suprafetele erau irigate din salbele de lacuri alimentate de Dunare. Aceste lacuri, zone de deversari controlate care fereau romanii de inundatii, nu mai exista.
Ministerul Apelor si Padurilor vrea sa le umple din nou cu apa si sa le transforme in delte artificiale de mici dimensiuni. In total, 30 de zone de-a lungul Dunarii sunt luate in calcul.
O microdelta va fi amenajata in acest loc al Dunarii, la 150 de km departare de Bucuresti si foarte aproape de Calarasi. Aici se va sapa foarte mult, iar Dunarea va inunda toata aceasta zona. Evident, mai intai, autoritatile trebuie sa-i expropieze pe proprietarii acestor terenuri.
"La inceput vor fi proiecte pilot, in zona Dabuleni si in zona Calarasi, urmand ca toata zona, 16% din cursul Dunarii sa fie refacut ca zona umeda" spune Lucia Varga, Ministru Apelor si Padurilor.
Oamenii care si-au facut case sau cultiva pamanturile secate vor fi pusi in fata faptului implinit.
"Nu ma intereseaza, nu sunt pescar" spune un localnic.
I-ar putea interesa pe altii, in special pe turisti, crede ministrul apelor si padurilor, Lucia Varga. Astfel, vor fi folosite fonduri europene pentru dezvoltarea turistica a microdeltelor. Din bugetul de stat vor fi luati doar banii pentru exproprieri. Primele lucrari vor incepe in 2014.