Delta Vacaresti, "plamanul" Bucurestiului, SUFOCATA de gunoaie. "Am gasit si o masina dezmembrata"

Ultima actualizare: 30-10-2012 06:49

O mana de voluntari care inca mai spera ca Bucurestiul poate sa aiba un parc natural intins pe malurile Lacului Vacaresti a iesit sambata la curatenie. Vor sa salveze asa numitul, "plaman" al Bucurestiului - Delta Vacaresti - sufocata acum de gunoaie.

Aici traiesc specii rare de pasari si animale care trebuie protejate, spun voluntarii, dar proprietarii terenului vor despagubiri daca nu li se da voie sa construiasca in zona dupa bunul plac.

Aproximativ 100 de voluntari s-au adunat sambata pentru a curata Delta Vacaresti si spera sa acopere toate cele 190 de hectare. E nevoie de astfel de initiativa pentru ca aceasta chiar este o zona binecuvantata in care s-au observat peste 90 de specii de pasari, multe dintre ele protejate in Europa. Totusi, multi au confundat acest colt de rai cu o groapa de gunoi.

Voluntar: "Am gasit o masina dezmembrata, parti peste tot, era o zona impanzita cu resturi de masina, bucati din scaune, din bord, parasolare".

Toate acestea sufoca ecosistemul din Delta Vacaresti, unde traiesc vulpi, dihori, serpi, pesti, cocori sau fazani. Cu putin efort, acest paradis verde poate fi salvat, spun reprezentantii National Geographic.

Cristian Lascu, cercetator stiintific: "Secretul este pana la urma ca aici in groapa Vacaresti exista niste izvoare. Cel putin unul este foarte puternic si intretine zona umeda".

Scopul final este obtinerea unui statut special pentru acest loc, tomai de aceea specialistii studiaza toate animalele care s-au aciuat aici, iar mai multe ONG-uri aduna documentele necesare care vor ajunge in final la Ministerul Mediului.

Dan Barbulescu, director executiv "Salvati Dunarea si Delta":
"Sa speram ca zona va primi un statut de protectie, astfel incat in cativa ani sa nu ne trezim aici cu blocuri ci sa incercam sa ii dam o alta destinatie".

Demersul este insa ingreunat de proprietarii terenului, care au protestat sambata acolo, spunand ca nu cred in
existenta unor vietati rare in zona..

Rovana Plumb, ministrul mediului: "Vom vedea care sunt proprietarii care vor fi inclusi in aceasta arie protejata, iar conform reglementarilor in vigoare acestia vor fi despagubiti".

Abia apoi Ministerul Mediului va decide cine va administra Delta Vacaresti, pentru ca locul sa devina un parc natural, asemeni celor din orase ca Buenos Aires, Londra sau Praga.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO