Presați de prețurile în creștere, românii cumpără tot mai puține alimente și băuturi, iar consumul scade cu 1,5%
Am început să cumpărăm mai puține alimente și băuturi, dar nu din cumpătare, ci mai degrabă obligați de prețurile în creștere.
Ultimele date ale Institutului Național de Statistică arată o scădere a consumului cu 1,5%, care potrivit economiștilor, se va accentua în următoarele luni. Cândva, coșul plin cu de toate al multor familii conține acum produse la ofertă și cantități mai mici de fructe, legume, și carne.
Lista de cumpărături o ajută cel mai mult pe o doamnă să fie cumpătată. Bugetul este mic așa că nu își permite să se abată de la plan.
Femeie: „Fac și rezerve, caut ofertele. Și dacă îmi trebuie din oferte ceva, atunci cumpăr”.
Moda coșurilor a cam trecut așa că nu ne mai facem toate poftele de pe raft. Cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică arată o scădere a consumului de alimente și băuturi cu 1,5% în primele patru luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2024.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Bogdan Belciu, economist: „Cred că există un risc să vedem restrângeri mai mari ale bugetelor și o limitare mai mare a cheltuielilor evident către produse de strictă necesitate și o temperare a consumului de impuls”.
Scăderea vânzărilor este confirmată și de comercianți.
George Bădescu, președintele Asociației Marilor Rețele Comerciale: „Consumul bate în retragere de ceva timp pentru că, așa cum vă spuneam, au fost adoptate anumite taxe care au influențat pe undeva poate și capacitatea de concurență în a le oferi consumatorilor cele mai bune oferte de preț. Chiar dacă a scăzut, inflația rămâne destul de ridicată, ceea ce înseamnă că sunt și alte cauze. N-aș vrea neapărat să comentez asupra lor acum”.
După aproape doi ani de implementare, măsura plafonării adaosului comercial pentru unele categorii de produse alimentare va expira la finalul acestei luni. Este o măsură care a fost prelungită de mai multe ori, însă noul Guvern va trebui să decidă ce se va întâmpla în continuare.
Odată cu ridicarea acestei măsuri, sunt așteptate scumpiri.
Valer Hancaș, reprezentantul unui lanț de hipermarketuri: „Prețul este format din foarte multe componente. Fiecare componentă în parte are un cost. Fiecare cost depinde de tipul de resurse, fie ele materiale, în sensul în care avem laptele pentru un iaurt, dar și celelalte resurse care sunt utilizate pentru ca iaurtul respectiv să fie răcit, să fie transportat, să fie prelucrat. Este greu de făcut în momentul de față o predicție”.
21 de categorii de alimente au acum adaosul comercial plafonat la cel mult 20%, printre acestea carnea de pui și de porc, mălaiul și uleiul.