Ponta: Vom taia din cheltuielile Fondului de rezerva pentru a acoperi impactul reducerii TVA si CAS


Ultimul update: Marti 07 August 2012 07:22
Data publicarii: Duminica 13 Mai 2012 10:26
Categorie: Stiri Economice
Ponta si Georgescu

Premierul Victor Ponta, invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, a declarat ca introducerea cotelor diferentiate de impozitare pe salariu, reducerea CAS la angajator si aplicarea unui TVA diferentiat vor avea efect negativ.

Este vorba despre un efect negativ asupra bugetului, care va fi insa acoperit prin restrangeri de cheltuieli inclusiv ale Fondului de rezerva, spune premierul Ponta.

"De la 1 ianuare 2013, ne dorim impozitarea pe trei trepte: 16%, pentru societatile comerciale si persoanele cu venituri medii, iar pentru cei cu venituri foarte mici vom incerca aplicarea celorlalte doua cote, de 12% si 8%, Va fi, daca vreti, o cota sociala, iar efectul pe buget este unul negativ. Vor fi insa si masuri cu impact pozitiv asupra bugetului, in primul rand terminam pentru totdeauna cu povestea Fondului de rezerva al Guvernului folosit pentru finantarea diverselor actiuni. Nu il desfiintam, dar va fi folosit numai pentru situatii de urgenta, conform prevederilor legale, nu pentru finantarea o data la doua luni a propriilor primari si presedinti de consilii judetene", a spus Ponta, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV.

Intrebat daca nu ii este teama ca va fi "aruncat" de la guvernare in lipsa acestor finantari catre autoritatile locale, presedintele PSD a raspuns ca nu are o astfel de teama.

"Ei (primarii si presedintii de CJ-n.r.) se vor bucura de guvernare in primul rand prin legalitate. Nu o sa mai trebuiasca sa stea toata ziua ca vin toate autoritatile de la celalalt partid sa le fac controale si dosare, nici nu trebuie sa vina sa stea toata ziua la ministere, in ideea ca daca se pun bine cu ministrul, le semneaza niste bani. Vor avea un buget de functionare, in functie de numarul de locuitori si suprafata, si un buget de dezvoltare pentru cofinantarea proiectelor: nu iti mai dau niciun leu de la bugetul de stat pentru un proiect pe care poti sa il finantezi din fonduri europene", a spus Ponta.

Guvernul va propune pentru anul viitor un proiect de buget incluzand cote diferentiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, de 8%, 12% si 16%, sistem care ar urma sa fie introdus de la 1 ianuarie 2013 daca USL va castiga alegerile din toamna, a anuntat anterior premierul Victor Ponta.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat in aceasta saptamana ca, incepand cu anul viitor, vor fi aplicate cote mai mici de impozitare in cazul salariilor sub 1.600 de lei.

"Cota unica de 16% se mentine, dar pentru ca avem categorii defavorizate si pentru ca salariul minim, din punctul meu de vedere si din noile conceptii ale Uniunii Europene, nu creste suficiient de mult, trebuie protejate aceste categorii care, mai ales prin contracte pe perioada determinata, nu vor depasi salariul minim pe economie. De aceea, vom aplica niste cote mai mici de 16%, din 2013. Pana in 800 de lei, de exemplu, cota va fi de 8%, intre salariul minim si 1.600 de lei va fi de 12%, iar peste va fi de 16%", a spus Campeanu, citata in presa, potrivit Mediafax.

Cota unica de impozitare a fost introdusa din ianuarie 2005 de Guvernul Tariceanu, imediat dupa preluarea mandatului.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO