Orezul pleaca de la noi la pretul de 1,5 lei, strainii il ambaleaza si ni-l vand inapoi cu 6 lei
Orezariile noastre le-au facut cu ochiul strainilor care au venit sa investeasca aici. Scot productie buna dintr-o planta usor de cultivat si benefica pentru sol. Iar mare parte din recolta pleaca la export.
Daca se intoarce in tara, orezul romanesc poate avea un pret si de 3 - 4 ori mai mare decat la plecare si noi platim astfel doar un ambalaj mai scump.
La 60 de kilometri de Timisoara, in localitatea Partos, pe locul unei foste orezarii, un austriac scoate bani frumosi din terenurile concesionate de la noi. A adus samanta din Italia, a pus-o in pamant romanesc, iar recolta obtinuta a trimis-o toata la export.
Alegeri 2024
09:12
DW: Politicianul de extremă dreapta a caștigat alegerile prezidențiale din România
09:09
Călin Georgescu și Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidențiale 2024. Cei doi se confruntă pe 8 decembrie
09:04
Ce a scris presa rusă despre victoria lui Călin Georgescu în turul I al alegerilor prezidențiale
08:51
Răsturnare de situație la REZULTATELE alegerilor prezidențiale 2024. Cum s-au schimbat datele de ieri până azi
In localitatea braileana Stancuta functioneaza doua dintre cele mai mari ferme de orez din tara, care au impreuna peste 4.500 de hectare. Patronii se lauda cu o recolta de 7, pana la 10 tone la hectar.
O buna parte din productia de orez pleaca de la noi in forma bruta, la pretul de 1 leu si 50 de bani pe kilogram. Strainii ambaleaza orezul, care ajunge apoi in magazinele de la noi cu un pret de 5-6 lei pe kilogram.
La ora actuala avem aproape 12.000 de hectare de orezarii functionale, dar se cultiva efectiv mai putin de 8.000 dintre ele.