Sorina Pintea, arestată preventiv. Ce a spus când i-a fost înmânată mita

×
Codul embed a fost copiat

Sorina Pintea a fost arestată prevenitiv pentru 30 de zile sâmbătă seară.

Fost ministru al sănătății în guvernul Dăncilă, Pintea este acuzată că ar fi primit, în două tranșe, 10.000 de euro şi 120.000 de lei de la reprezentanții unei firme medicale.

Procurorii DNA susţin că fostul ministru a exclamat "super tare" şi "perfect", atunci când i-a fost înmânată punga în care se aflau cei 120.000 de lei.

Mita era legată de un contract de realizare a unui bloc operator la Spitalul Judeţean din Baia Mare, unde Sorina Pintea era manager.

Ce scrie în referatul procurorilor DNA

 

Citește și
Fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea, audiată la DNA în urma unui flagrant
Fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea, reținută de DNA pentru luare de mită
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Potrivit referatului, care poate fi descărcat de la finalul articolului în forma anonimizată, "Sorina Pintea cunoștea foarte bine, (.....) nu doar că în punga neagră cu inscripția “(.....)” primită de la (.....) se aflau bani, ci și cuantumul exact al acestei sume". DE asemenea, ea "nu a fost de acord cu un procent de 3% din contract și recunoaște că a propus un procent de 7% din contract." 

Conform referatului, Pintea "a exclamat chiar ”super tare” după ce a aflat că (.....) i-a trimis 120.000 de lei, respectiv “perfect”, după ce a aflat că (.....) a fost de acord cu remiterea procentului de 7% din contract."

Acuzaţiile la adresa Sorinei Pintea

 

Fost ministru al sănătății în guvernul Dăncilă, Pintea este acuzată că ar fi primit în două tranșe 10 mii de euro şi 120 de mii de lei de la reprezentanții unei firme medicale. Anchetatorii spun că ar fi primit acești bani pentru a-și îndeplini atribuțiile sale de serviciu, Sorina Pintea fiind managerul Spitalului judeţean din Baia Mare. Procurorii cer arestarea ei pentru 30 de zile.

Potrivit DNA, Sorina Pintea ar fi primit în decembrie anul trecut prima tranşă de bani, ca să încheie anumite acte în calitate de manager şi ordonator de credite al spitalului din Baia Mare. Anchetatorii scriu că era vorba despre un contract pentru amenajarea unui bloc operator.

"Inculpata Pintea Sorina ar fi primit printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând 7% din valoarea unui contract de achiziție publică pentru lucrări de amenajare, printre altele, a unei săli de chirurgie cardiovasculară."

"În perioada decembrie 2019 - 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect "proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială”, se arată în referatul procurorilor.

Tot anchetatorii spun că Sorina Pintea ar fi primit ultima tranşă de bani, 120 de mii de lei, chiar în biroul ei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare. Acolo procurorii anticorupţie i-au organizat un flagrant. După ce au încheiat percheziţiile şi au ridicat dovezi, procurorii au condus-o pe Sorina Pintea la sediul central al DNA pentru audieri.

Dacă avocata Sorinei Pintea nu a dorit să facă declaraţii, fiul fostului ministru a postat mai multe înregistrări pe facebook şi susţine că s-a întâlnit cu cel care ar fi denunţat-o pe mama sa. Ionuţ Pintea a intrat în atenţia publicului în 2012 când a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru trafic de droguri.

Ionuț Pintea a postat înregistrarea pe Facebook.Vreau să fac o mărturie. Este vorba despre ce mi s-a întâmplat azi. Dimineață am fost sunat de senatorul PSD Liviu Marian Pop și m-a rugat să mă întâlnesc cu cineva. M-am înregistrat înainte să mă întâlnesc, deoarece nu știam cu cine mă întâlnesc. A venit la mine un domn mic de înălțime, cu părul grizonat. Mi-a spus că urmează să se întâlnească cu Marius, fiul primarului din Ulmeni, și mi-a spus că are informații care o pot ajuta pe mama. Zice: Știi că, de fapt, eu nu am mai spus de ceilalți bani. Mi-a spus că a fost vorba de alte 4 tranșe de bani, pe care el le-a făcut către Liviu Marian Pop: o dată 40.000 de euro, anul trecut, și o dată câte 5.000 de euro tot către Liviu Pop. Bani care, am înțeles, urmau să ajungă la mama mea. I-am spus: Stați, despre ce vorbiți. Zice: eu sunt denunțătorul. Nu am avut ce să fac, pentru că mie mi-a făcut flagrant la București”, a povestit fiul Sorinei Pintea.

El mai susţine că bărbatul a afirmat că nu ştie dacă banii au ajuns la Sorina Pintea, dar că a avut înţelegere cu Liviu Marian Pop.

Reacţia senatorului Liviu Pop

 

Contactat de Ştirile PRO TV, senatorul PSD Liviu Pop a negat orice implicare şi a spus el nu face şi nu a făcut astfel de lucruri. Liviu Pop a declarat că îl cunoaşte pe Ionuţ din partid, că a vorbit cu el şi îi doreşte să treacă cu bine atât el şi mama sa peste „toată povestea".

Sorina Pintea a devenit ministru al Sănătăţii pe 29 ianuarie 2018, în Guvernul condus de Viorica Dăncilă. A fost ministru până în toamna anului trecut, când a revenit în funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgentă Baia Mare. Când şi-a încheiat mandatul la minister, Sorina Pintea a scris în declaraţia sa de avere că deţine în Maramureş mai multe terenuri, un apartament în Baia Mare, două maşini şi datorează la 3 bănci peste 150 de mii de euro.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Mărturia fiului Sorinei Pintea:
Mărturia fiului Sorinei Pintea: "Mi-a spus că au mai fost 4 tranșe de bani făcute către Liviu Pop"

Fiul Sorinei Pintea, reţinută sâmbătă de DNA, afirmă că, la cererea senatorului Liviu Pop s-a întânit cu o persoană care s-a prezentat ca fiind denunţător în cazul mamei sale şi care a susţinut că sume de bani i-au fost date lui Pop, ca intermediar.

Fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea, reținută de DNA pentru luare de mită
Fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea, reținută de DNA pentru luare de mită

DNA a anunțat, sâmbătă dimineață, că a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea.

Boala de care suferă fostul ministru Sorina Pintea:
Boala de care suferă fostul ministru Sorina Pintea: "E foarte greu în anumite momente"

Fostul ministru al Sănătăţii Sorina Pintea a anunţat, luni seară, pe contul său de Facebook, că a fost diagnosticată cu o boală gravă autoimună, ea precizând ulterior, într-un comentariu, despre ce afecțiune este vorba.

Mesajul ministrului demis al Sănătăţii, Sorina Pintea, la 4 ani de la Colectiv
Mesajul ministrului demis al Sănătăţii, Sorina Pintea, la 4 ani de la Colectiv

Ministrul demis al Sănătăţii, Sorina Pintea, a transmis miercuri un mesaj cu prilejul împlinirii a 4 ani de la tragedia de la Colectiv.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.