Cum s-a apărat Isărescu în fața acuzațiilor: ”Nu scoatem dobânda din pălărie!”


Ultimul update: Marti 12 Februarie 2019 14:38
Data publicarii: Marti 12 Februarie 2019 13:16
Categorie: Stiri Economice

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu s-a apărat marți în fața membrilor comisiei economice din Senat împotriva acuzațiilor legate de creșterea artificială a indicelui ROBOR și a dobânzilor bancare.

Isărescu le-a transmis membrilor acestei comisii, formată din senatori PSD și ALDE, că, de fapt, indicele ROBOR și dobânda practicată de băncile din România este un efect al politicilor practicate de Guvern și Parlament, respectiv al inflației și al ”presiunilor” asupra leului.

Dacă Banca Națională va reduce rata de politică monetară, într-adevăr, se duce și ecartul de la 3,50 - să zicem că reducem la 2. De la 3,50 - 3 - 1, coboară și ROBOR-ul pe cale de consecință. Dar noi putem să facem acest lucru atâta vreme cât inflația este mare și cât sunt presiuni? Acuma au apărut presiunile pe leu, probabil că le-ați observat, nu?

Nu putem să intervenim pe piața valutară, ca să păstrăm stabilitatea leului, pierzând rezerva internațională. Ar fi, din punctul nostru de vedere nu descalificant, ar fi extrem de periculos nu pentru carierele noastre, ci pentru reputația băncii centrale.

Deci dumneavoastră vedeți dobânda ca o cauză și eu vă spun că este un efect. Citez din domnul academician Dăianu, că am urmărit la televizor: Nu scoatem dobânda din pălărie!

Dacă ați vedea câte studii se fac, aproape 300 de specialiști de cea mai bună calitate din Banca Națională, pentru a lua această decizie, să păstrăm sau nu rata de politică monetară, să intervenim cu lichiditate, să introducem sau să scoatem, probabil că v-ați schimba părerea despre eforturile acestei instituții de a păstra stabilitatea țării.

Nu este dobânda niciun joc al nostru, nu ne jucăm cu ea, suntem o instituție serioasă, nici dobânzile de pe piața monetară interbancară nu se stabilesc așa.” - a spus Isărescu. 

La rândul său, senatorul PSD Șerban Nicolae l-a acuzat pe guvernatorul BNR că a dat ”o mână foarte mare de ajutor” băncilor.

”Credibilitatea dumneavoastră în piața asta este foarte mare. Dacă dumneavoastră spuneți, nu orice guvernator al BNR, Mugur Isărescu spune împrumutați-vă acum, o să se scumpească creditele, credeți-mă că ați dat o mână foarte mare de ajutor băncilor. Foarte mare.

A spus guvernatorul că este bine să mergem să luăm credit acum și nu peste 3 luni, pentru că se scumpesc creditele. Și ați spus puțin mai devreme că fiecare virgulă contează. Credeți-mă că asemenea declarații au impact. Acuma mie îmi place că discutăm de atacul asupra leului în acest cadru. Sunt unii care știu cum e cu atacul asupra leului. Eu nu știu.”

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!   

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO