Scrisoarea ANAF catre 400 dintre cei mai bogati romani. Vor fi verificate veniturile din strainatate

euro

ANAF a transmis in aceasta perioada circa 400 de notificari unor persoane fizice care au venituri mari. Toti sunt avertizati "sa nu uite" de obligatia, conform legii, de a depune declaratii fiscale pentru castigurile obtinute in strainatate.

"Intrucat s-a constatat, pe baza datelor din evidentele fiscale aferente perioadelor anterioare, ca gradul de declarare a veniturilor obtinute din strainatate de catre persoanele fizice cu venituri mari este mai redus decat cel asteptat de la o astfel de categorie de persoane, ANAF a initiat un program de notificare in vederea aducerii la cunostinta acestora a obligatiei de depunere a declaratiei fiscale aferente, in cazul in care, in decursul anului fiscal 2011, au realizat venituri din strainatate", se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Comunicatul nu se precizeaza numarul notificarilor, dar surse din ANAF citate de Mediafax sustin ca este vorba de circa 400 de astfel de instiintari.

Astfel, contribuabilii sunt invitati, prin aceste notificari, la evaluarea situatiei fiscale si la depunerea, daca este cazul, a unei declaratii fiscale aferente veniturilor care fac obiectul notificarii. "Notificarile au fost adresate persoanelor fizice care prezinta relevanta fiscala din punct de vedere al impozitului pe venit, intrucat comportamentul fiscal al acestora poate afecta integritatea generala a sistemului de impozitare a veniturilor", arata ANAF.

Agentia sustine ca acest tip de notificari, sau invitatii la conformare voluntara, sunt utilizate cu succes si de catre administratii fiscale din alte state UE. Prin aceasta initiativa, administratia fiscala aduce la cunostinta contribuabililor obligatiile fiscale care le revin si le recomanda sa declare veniturile. Notificarea nu are consecinte juridice si nu reprezinta, in sine, o obligare la declarare sau la plata.

Citește și
Sorin Blejnar
Mihai-Razvan Ungureanu l-a demis PRIN TELEFON pe Sorin Blejnar. Serban Pop e noul sef ANAF
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Textul integral al scrisorii ANAF

"Prin prezenta va aducem la cunostinta ca, in eventualitatea in care, in decursul anului fiscal 2011, ati realizat venituri din strainatate, aveti obligatia, in conformitate cu prevederile art. 90 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, de a depune declaratia privind veniturile realizate din strainatate (formularul 201) pana la data de 25 mai 2012, la organul fiscal in a carui raza teritoriala aveti domiciliul fiscal, direct la registratura sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania si persoanele fizice care indeplinesc, pentru anul de raportare, conditia prevazuta la art.40 alin.(2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, care realizeaza venituri din strainatate, impozabile in Romania, cum ar fi venituri din profesii libere, venituri din activitati comerciale, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, venituri sub forma de dividende, venituri sub forma de dobanzi, venituri din premii, venituri din jocuri de noroc, venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, castiguri din transferul titlurilor de valoare, venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract si alte operatiuni similare, alte venituri din investitii, venituri din pensii, precum si alte venituri impozabile potrivit Titlului III din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Declaratia poate fi tiparita accesand pagina de internet www.anaf.ro, sectiunea de asistenta a contribuabililor - „Toate formularele, cu explicatii” sau poate fi pusa gratuit la dispozitia dumneavoastra de catre unitatile fiscale.

Va informam ca, incepand cu anul 2012, vor fi intreprinse actiuni suplimentare de control si verificare a conformarii in vederea identificarii veniturilor impozabile din strainatate pentru care persoanele fizice nu si-au indeplinit obligatia de declarare conform legii. In consecinta, va rugam sa va asigurati ca ati intreprins demersurile necesare evitarii acumularii de sume suplimentare sub forma de penalitati si dobanzi, sau chiar a altor sanctiuni prevazute de lege, in cazul ignorarii cu buna stiinta a obligatiei de a declara veniturile obtinute.

Va aducem la cunostinta ca nedepunerea declaratiei in termenul legal se sanctioneaza cu amenda contraventionala prevazuta la art.219 alin.(3) din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, iar pentru impozitul neachitat la termenul prevazut de lege se vor calcula dobanzi si penalitati de intarziere, conform art.119, art. 120, art.1201 si art. 121 din acelasi act normativ.

Pentru informatii suplimentare, puteti contacta personalul Serviciului de asistenta contribuabili si monitorizare a activitatii din cadrul Directiei Verificari Fiscale a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, zilnic, de luni pana vineri, intre orele 08.00 - 16.00, la numarul de telefon................"

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Blejnar anunta din noua functie ca va controla 400 de milionari ai Romaniei. Care sunt criteriile
Blejnar anunta din noua functie ca va controla 400 de milionari ai Romaniei. Care sunt criteriile

Fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, care va conduce Directia de Verificari Fiscale, anunta ca verificarea persoanelor cu venituri mari va incepe in partea a doua a anului cu un prim lot de 300-400 persoane.

Mihai-Razvan Ungureanu l-a demis PRIN TELEFON pe Sorin Blejnar. Serban Pop e noul sef ANAF
Mihai-Razvan Ungureanu l-a demis PRIN TELEFON pe Sorin Blejnar. Serban Pop e noul sef ANAF

Seful Fiscului a fost schimbat din functie de catre premierul Mihai Ravan Ungureanu. Au expirat cele 60 de zile pe care premierul i le-a acordat lui Sorin Blejnar pentru a aduce la bugetul de stat doua miliarde de euro din combaterea evaziunii fiscale.

Romanii care traiesc in lux, monitorizati de ANAF. Ce risca cei care nu isi pot justifica averea
Romanii care traiesc in lux, monitorizati de ANAF. Ce risca cei care nu isi pot justifica averea

Aveti masini scumpe, vile impunatoare si va petreceti vacantele in insule sau la Monte Carlo? Atunci s-ar putea sa aveti o problema. Curand, ati putea intra in vizorul fiscului.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.