Lovitură pentru zeci de fermieri. Una dintre cele mai mari fabrici de zahăr din România se închide
Lovitură grea pentru zeci de fermieri din Vestul ţării. Una dintre cele mai mari fabrici de zahăr din România, cea de la Oradea, cu 200 de angajaţi se închide anul acesta.
Se întâmplă acest lucru tocmai când sfecla de zahăr devenise una dintre cele mai profitabile culturi datorită subvenţiilor acordate.
La fabrica de zahăr din Oradea mai funcţionează doar liniile de ambalare. Toată sfecla adusă în toamnă cu mii de camioane a fost procesată, iar fabrica va rămâne deschisă până când stocurile vor fi epuizate.
Alegeri 2024
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternice în lume, a cărui președinte să muncească pentru țară”
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
08:56
Alegeri prezidențiale. Candidați sancționați pentru propagandă electorală. Câte amenzi a dat MAI
08:30
Ludovic Orban: Există o dezinformare în ceea ce priveşte retragerea mea din cursa pentru prezidenţiale
Fabrica a devenit necompetitivă după ce, la începutul lunii octombrie Uniunea Europeană a decis să elimine restricţiile de producţie impuse statelor membre.
Janos Takacs, managerul fabricii de zahăr din Oradea: "Cantitatea şi calitatea materiei prime, adică a sfeclei de zahăr, în această zonă, nu este destul de bună pentru o producţie care să asigure profitabilitatea unei fabrici."
În aceste condiţii, producţia de la Oradea va fi mutată în Polonia, Germania şi Ucraina.
Janos Takacs, manager general al fabricii de zahăr din Oradea: "Producţia la hectar, aici, în zona noastră, este de 50 de tone, în medie, comparativ, în Germania, se produc între 80 şi 90 de tone la hectar."
La începutul acestui an, zeci de fermieri din Bihor, Arad, Timiş şi Satu-Mare au purtat negocieri cu managementul fabricii, dar nu au căzut la învoială pentru a putea prelua fabrica de zahăr.
Aşa că acum cultivatorii se uită la ce pierderi vor înregistra. Vor fi afectaţi de închiderea fabricii 93 de fermieri care cultivau împreună 7.500 de hectare în zona de vest a ţării.
Alexandru Lucaks, preşedintele Asociaţiei de Cultivatori din Nord-Vest: "Cultivatorii de sfeclă au procurat nişte utilaje specifice pe care nu poţi să foloseşti în alte domenii. Investiţia a fost destul de mare. Începând de la 350.000 de euro până la 100-120.000 de euro. "
Ioan Martin director, direcţia agricolă ARAD: "Aceste utilaje trebuie achitate pentru că altfel o să aibă probleme de ordin financiar. Să vedem ce se mai poate negocia dacă am putea să o achiziţioneze producătorii din cele trei judeţe"
În ultimul ceas, ministrul Agriculturii spune că vrea să-i convingă pe patronii germani să nu renunţe la România.
Petre Daea: ''l-am rugat pe managerul de acolo să nu ia aparatura ...că ei au început să desfacă anumite aparate, să le conserve, să le păstreze într-un loc.''
În România vor rămâne doar trei fabrici care procesează zahăr din sfeclă şi două care prelucrează numai zahăr brut din trestie. Practic, se va mai face zahăr la Roman, Bod, Luduş, Buzău şi Urziceni.
Anul trecut, producţia de zahăr din sfeclă a fost de aproape 180.000 de tone, respectiv 200.000 de tone de zahăr alb obţinut din zahăr brut din trestie.
În România, consumul de zahăr este de 500.000 de tone de zahăr pe an. Asta înseamnă un consum mediu pe locuitor de 26 de kilograme.