Produsele congelate importate se vând „ca pâinea caldă”, în timp ce pe fabrici se pun lacătele

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 12 Ianuarie 2018 18:52
Categorie: Actualitate

Cuptoarele marilor fabrici de pâine s-au închis, iar în locul lor s-au înălțat clădiri de birouri, mult mai rentabile pentru proprietari.

Chiar dacă au apărut brutariile mici, de cartier, mai nou tendința este să importăm tot mai mai multe produse de patiserie congelate.

Numai anul trecut au ajuns în hipermarketuri chifle și pâine congelate în valoare de 200 de milioane de euro, adică 5% din consumul total. Se coc pe loc și se vând calde, așa că și cererea e tot mai mare. Din păcate, vremea franzelelor aburinde cu coajă crocantă, minunate cu un strat de unt, a apus.

Vechile fabrici din Capitală, care produceau câteva sute de tone și-au închis rând pe rând porțile: Pajura, Lujerul, Grâul, Spicul, Plevnei și Titan, sunt doar câteva exemple.

Numai fabrică Plevnei producea 200 de tone de pâine în fiecare zi, însă în urmă cu trei ani a fost închisă.

Aurel Popescu, ROMPAN: ''Devenind nerentabilă acționarii au decis să închidă activitatea. Cred că a fost cumpărată din motive imobiliare pentru că e o zonă foarte bună.”

La câteva străzi distanță au fost șterse urmele unei alte fabrici de pâine.

Fabrică "Spicul" producea în vremurile bune 120 de tone de pâine. Lucrurile s-au schimbat și în urmă cu zece ani fabrică și-a închis porțile, iar pe vechea platforma s-au făcut investiții imobiliare. Au fost ridicate clădiri de birouri și blocuri de locuințe.

Nu doar interesele imobiliare au închis vechile fabrici, ci și cei care produc pâine la negru. Aproape 40 la sută din produsele de patiserie nu sunt fiscalizate, susțin cei din domeniu.

Sorin Minea, ROMALIMENTA: "La patiserie suntem buni, al naibii de buni. Din păcate costurile sunt mari și la patiserie și panificație mai există o belea mare. Piață neagră e uriașă și nu e cuantificată."

Pentru că importul de pâine congelată crește de la un an la altul, iar hipermarketurile și supermarketurile preferă să vândă aceste produse clienților pentru că sunt mai ieftine, patronatul din industria pâinii a investit aproape 50 de milioane de euro într-o fabrică din Turda, care va produce exact ceea ce se cere: produse de patiserie congelate.

Aurel Popescu, ROMPAN: “Am înlocuit fabricile de pâine cu rețele de magazine. Din februarie intrăm foarte puternic pe piață Româniai în aceste magazine care solicită produse de patiserie congelate. Credem că o să depășim 3-4 mii de tone pe lună.”

Anul trecut am importat aproape 100 de mii de tone de produse de patiserie congelate, în valoare de 200 de milioane de euro.

Deși cererea este în creștere, deocamdată reprezintă cam 5 la sută din piață pâinii. Românii sunt cei mai mari consumatori de pâine din Europa, 1, mil 800 de mii de tone anual.

 

Depozit de vopsea și diluanți din Prahova, cuprins de flăcări
Depozit de vopsea și diluanți din Prahova, cuprins de flăcări
VIDEO PROTVPLUS.RO
accident, somcuta mare, maramures, colonel, educatoare,
Educatoare lovită pe trecere de un colonel în rezervă. Scenele surprinse
Un primar a murit într-un accident petrecut în Brăila. Mașina a luat foc după impact
Microbuz școlar implicat într-un accident grav, în Bihor. Un tânăr a murit
Un TIR cu carne s-a răsturnat la marginea drumului, în Hunedoara. Șoferul, blocat în cabină
APADOR-CH cere dezbaterea publică a ordonanţei de modificare a codurilor penale
Arsenalul găsit în casa unui arădean. Avea 69 de săbii şi multe alte arme
loto 6/49
LOTO 6/49. Numerele extrase joi, 13 decembrie 2018
Un bărbat din Suceava trimitea droguri pe fundul putinilor cu murături şi brânză
Revelioane exotice, chiar și în București. Cât trebuie să scoateți din buzunar
Ieşean condamnat să facă două fapte bune, după ce a bătut un medic în trafic
Ce metode folosesc hoţii de Sărbători. Chiar şi "bătrâneii inofensivi" pot fi infractori
Ultima versiune a metodei ”accidentul”. O bătrână a rămas fără 11.000 de euro