Experiment Ştirile Pro TV: Cum am redus factura la energie cu 11% pe lună


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 29 Iunie 2018 18:38
Categorie: Stiri Economice

România este pe locul al patrulea, în Europa, în topul celor mai mari facturi la energie, raportat la salarii.

În afară de schimbarea becurilor şi a electrocasnicelor cu unele mai eficiente energetic, consultanţii din domeniu ne sfătuiesc să ne asociem în grupuri mai mari de consumatori cu familia, vecinii sau prietenii, ca să putem negocia tarife mai bune la curent sau gaze.

Într-un experiment făcut de reporterii Ştirilor Pro TV, am reuşit să obţinem o reducere de 168 de lei pe an, la o factură medie de 120 de lei pe lună.

Datele de la Statistică arată că preţurile pentru curent electric şi gaze naturale au crescut alarmant în ultimul an. În aprilie, de exemplu, erau cu 18% mai mari ca în 2017 la lumină şi cu aprope 10 la sută la gaze. Consultanţii din energie susţin că există soluţii prin care putem negocia tarifele.

Liviu Popa, consultant gestionare contracte: “Adună-ţi familia, ia-ţi familia pentru că e cel mai uşor grup de format. Ia-ţi familia, ia-ţi prietenii, du-te cu ei, stabiliţi la o cafea care este şeful vostru. Acel şef al vostru negociază în numele a 10-20 de familii şi-atunci când atingi un prag de 3-4-5 MegaWatti cumulat poţi să te duci să discuţi cu furnizorul."

Aşa că am făcut un experiment. Am cerut oferte de preţ de la patru furnizori pentru un grup de 18 familii din Capitală, vecini sau rude care şi-ar schimba furnizorul dacă ar obţine un preţ mai bun. Consumul mediu al unei familii este de 200 de kilowaţi pe lună, adică peste 3 MegaWatti în total.

Am obţinut o reducere maximă la preţ, cu tot cu taxe, de peste 11 procente la o factură anuală de aproape 1.500 de lei. Pe româneşte, asta înseamnă mai mult de o factură lunară economisita într-un an. Dacă ne-am fi adunat 30 de familii, reducerea s-ar fi putut majora, potrivit furnizorilor. Un alt sfat ar fi citirea contorului lună de lună.

Liviu Popa, consultant gestionare contracte: "Să nu mai accepte sub nicio formă cantităţi estimate pe factură. Un consumator care acceptă estimarea pe factura îşi dă acordul implicit pentru că datele lui de măsurare să fie incluse greşit în Sistemul Energetic Naţional. La 8 milioane de consumatori, 100 de kw estimaţi greşit sau 50 de kw estimaţi greşit înseamnă 5% din producţia de energie."

Banii daţi în plus pentru estimările de pe factura sunt de fapt împrumuturi fără dobânda, acordate furnizorilor. În plus, orice problemă în calitatea curentului sau a gazului, fie în reţea, fie la calitatea serviciilor trebuie reclamata, susţin specialiştii, altfel autorităţile sau instituţiile vor spune că nu s-a întâmplat.

 

Premieră în România. Metoda prin care se poate reduce factura la energie electrică
Premieră în România. Metoda prin care se poate reduce factura la energie electrică
VIDEO PROTVPLUS.RO
rabla electrocasnice
Fondurile alocate programului Rabla pentru electrocasnice s-au epuizat în 24 de ore
Sprijin de la stat pentru fermele care angajează tineri. Student: ”Pentru început cer 3.000 de lei”
Românul care a devenit cel mai tânăr milionar din Silicon Valley, la doar 20 de ani
Cum poți evita falimentul într-o afacere de nișă. Sfaturile specialiștilor
BNR lansează monede care celebrează vizita Papei în România. Ce valoare au
Guvernul modifică programul ”Prima casă”. Care sunt principalele schimbări
masini taxa auto
Anunț al Guvernului despre restituirea taxei auto: ”Transferăm suma de 700 milioane lei”
Rabla pentru electrocasnice 2019. Ce trebuie să știți dacă vă cumpărați aparatură nouă
Povestea celei mai mari plantaţii de trandafiri din ţară. Cât costă borcanul de dulceață
Firmele care le vând românilor "timp liber". Câte minute câştigi pentru 30 de euro
Prima victimă ”de calibru” a Brexit-ului. O mare companie britanică a intrat în insolvență
Șantierul Naval de la Mangalia a dat lovitura în Europa. Ce vase se vor construi aici