EximBank a preluat oficial Banca Românească. Statul român are acum două bănci în Top 10

eximbank
Agerpres

Banca cu acționar majoritar statul român EximBank a preluat oficial Banca Românească, ceea ce face ca România să aibă acum două bănci în Top 10 cele mai mari instituții financiare bancare din țara noastră.  

Fuziunea dintre EximBank, în calitate de societate absorbantă, şi Banca Românească, în calitate de societate absorbită, a fost înregistrată oficial la Registrul Comerţului, iar EximBank, al cărei acţionar majoritar este statul român, prin Ministerul Finanţelor, a devenit o bancă universală românească de top adresându-se, deopotrivă, companiilor şi persoanelor fizice, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, potrivit News.

Câciu a făcut însă și o afirmație ciudată, spunând că România devine prin această tranzacție ”contributor direct al creșterii gradului de intermediere bancară”, în condițiile în care statul român deținea oricum și CEC Bank, una dintre cele mai puternice bănci de pe plan local.  

”După un proces ambiţios, unic pe piaţa financiar-bancară românească, fuziunea dintre EximBank, în calitate de societate absorbantă, şi Banca Românească, în calitate de societate absorbită, a fost înregistrată oficial la Registrul Comerţului, astfel că începutul anului 2023 aduce pe piaţa retailului bancar un nou jucător, puternic şi pregătit să contribuie la diversificarea ofertelor bancare de pe piaţa românească”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

EximBank devine a opta cea mai mare bancă din România. CEC Bank se află pe locul 6

Citește și
O bancă din România oferă 1.000 de vacanțe gratuite cadrelor medicale din linia întâi în lupta anti Covid-19
O bancă din România oferă 1.000 de vacanțe gratuite cadrelor medicale din linia întâi în lupta anti Covid-19
De ce Hezbollah amenință cu războiul Ciprul, o țară micuță din Marea Mediterană. Cum a reacționat Nicosia

EximBank, al cărei acţionar majoritar este statul român, prin Ministerul Finanţelor, a devenit astfel o bancă universală românească de top adresându-se, deopotrivă, companiilor şi persoanelor fizice.

“Ne-am asumat la începutul mandatului ducerea la bun sfârşit a acestei fuziuni. Statul devine astfel mai competitiv şi contributor direct al creşterii gradului de intermediere bancară în România. Am încredere că managementul noii entităţi bancare va pune pe loc fruntaş proiectele de dezvoltare şi investiţiile cu valoare adăugată în economie. Le urez succes!”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Încă din 2019, scopul achiziţiei Băncii Româneşti a fost atât consolidarea participaţiei statului în sectorul bancar, cât şi îmbunătăţirea poziţiei financiare a grupului Exim, respectiv diversificarea modelului de afaceri prin adăugarea clientelei de tip retail şi formarea unei mase critice de clienţi care să permită consolidarea bazei de atragere de resurse financiare şi alocarea eficientă a capitalurilor, ca urmare a sinergiilor şi a economiilor de scală rezultate.

Tranzacţia are ca efect crearea unui alt brand puternic la nivel naţional aparţinând statului român în calitate de acţionar, EximBank urcând după fuziune pe locul 8 în topul băncilor - de pe poziţia 21 în 2012 - cu o cotă de piaţă în total active de circa 3%. Această performanţă a fost posibilă fără să fie antrenate resurse suplimentare de la bugetul de stat sau de la alţi acţionari minoritari.

Trebuie remarcat că România are acum două bănci în Top 10, din moment ce CEC Bank se află pe locul 6 în clasamentul celor mai mari instituții bancare din țara noastră. CEC Bank avea la nivelul anului 2021 active de 50,661 miliarde lei și o cotă de piață de 7,92%. 

EximBank a preluat Banca Românească cu 60 de milioane de euro

Independent de componentele specifice unei bănci universale, EximBank va continua să acţioneze pe segmentul garanţiilor şi asigurărilor de stat, în concordanţă cu mandatul primit din partea statului român, susţinând astfel exporturile, tranzacţiile internaţionale şi alte proiecte în domenii prioritare ale economiei sau absorbţiei de fonduri europene.

Prin mobilizarea fondurilor în aceste direcţii convergente cu cele ale politicii Guvernului României în raport cu Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, se urmăreşte dezvoltarea economică durabilă a ţării prin creşterea competitivităţii societăţilor româneşti.

Susţinerea proiectelor economice existente sau a altora noi înseamnă şi antrenarea forţei de muncă românească, menţinerea sau crearea de noi locuri de muncă, ducând implicit la creşterea nivelului de trai al populaţiei.

”EximBank a performat în mod accelerat în ultmii 10 ani astfel că, pe lângă intrarea în Topul celor mai mari 10 bănci după active din România, este astăzi una dintre cele mai valoroase companii româneşti şi o instituţie de importanţă sistemică”, spune Câciu.

Preţul plătit de EximBank pentru Banca Românească a fost de aproape 60 de milioane de euro, la un capital achiziţionat de aproximativ 130 de milioane de euro. Pe lângă preţul plătit pentru capital, tranzac­ţia totală a inclus rambursarea împrumutului subordonat acordat Băncii Româneşti de către NBG, în valoare de 65 de milioane de euro, şi rambursarea, de către BROM, a finanţării intragrup primite de la banca-mamă, în valoare de 90 de milioane de euro, plătite de Banca Românească din lichidităţile proprii. Tranzacţia nu a implicat nicio finanţare de la bugetul de stat.

EximBank a fost înființată în 1992 și este deținută integral de statul român

Independent de componentele specifice unei bănci universale, după fuziune, EximBank va continua să acţioneze pe segmentul garanţiilor şi asigurărilor de stat, conform mandatului primit din partea statului român.

În urma unor runde succesive de negocieri, EximBank şi National Bank of Greece (NBG) au semnat, în 20 iunie 2019, contractul de achiziţie a pachetului majoritar de acţiuni al Băncii Românesti, iar, în luna decembrie 2019, tranzacţia a primit avizele de neobiecţiune din partea Consiliului Concurenţei şi a Băncii Naţionale a României, autorităţile de reglementare relevante pentru această tranzacţie. Odată cu îndeplinirea cerinţelor obligatorii de reglementare şi a celorlaltor elemente prevăzute în acordul pe care EximBank şi National Bank of Greece l-au semnat, în ianuarie 2020, au fost întrunite toate condiţiile pentru încheierea tranzacţiei.

EximBank a fost înfiinţată în 1992 şi are ca acţionar majoritar statul român, prin Ministerul Finanţelor.

 

Articol recomandat de sport.ro
Atac dur la adresa lui Gică Hagi în Belgia: ”A spus că vor ajunge în semifinale. Are nevoie de medicamente"
Atac dur la adresa lui Gică Hagi în Belgia: ”A spus că vor ajunge în semifinale. Are nevoie de medicamente"
Citește și...
Problemele cu cardurile CEC Bank au fost rezolvate
Problemele cu cardurile CEC Bank au fost rezolvate

Tranzacțiile cu cardul CEC Bank au funcționat miercuri cu întreruperi. Banca încearcă să elimine toate aceste disfuncționalități apărute atât la bancomate cât și la plățile la comercianți.

O bancă din România oferă 1.000 de vacanțe gratuite cadrelor medicale din linia întâi în lupta anti Covid-19
O bancă din România oferă 1.000 de vacanțe gratuite cadrelor medicale din linia întâi în lupta anti Covid-19

CEC Bank a anunţat marţi că oferă 1.000 de pachete de vacanţă gratuite medicilor şi personalului din spitalele care au luptat în prima linie împotriva Covid-19, iar înscrierile se pot face site-ul băncii.

Tranzactie gigant pe piata bancara din Romania. Una dintre cele mai mari banci, vanduta ungurilor. Ce se intampla cu clientii
Tranzactie gigant pe piata bancara din Romania. Una dintre cele mai mari banci, vanduta ungurilor. Ce se intampla cu clientii

National Bank of Greece (NBG), a doua mare banca din Grecia, a anuntat, la inceputul lunii iulie, ca este aproape de vanzarea activelor din Romania, Serbia si Cipru, pentru a finaliza planul de restructurare convenit cu autoritatile europene.

Protest in fata CEC Bank din Zlatna. Oamenii pagubiti de doua surori angajate cer dreptate.
Protest in fata CEC Bank din Zlatna. Oamenii pagubiti de doua surori angajate cer dreptate. "Sunt lefter, sunt pe drumuri"

Zeci de pagubiti s-au adunat in fata filialei CEC Bank, din Zlatna, pentru a-si verifica conturile. Pana la momentul actual, 36 de persoane au depus plangere la Politie.

"Sunt pregatite pentru orice situatie". Anuntul facut de BNR cu privire la bancile cu capital grecesc din Romania

Banca Nationala sustine ca toate cele 4 banci cu capital grecesc din Romania, respectiv Alpha Bank, Bancpost, Banca Romaneasca si Piraeus Bank, sunt pregatite pentru orice situatie si nu vor fi afectate, indiferent ce decizii se vor lua in Grecia.
 

Recomandări
Tot mai mulți români aleg să-și refinanțeze creditele. Băncile se întrec în oferte cu dobânzi fixe sub 5%
Tot mai mulți români aleg să-și refinanțeze creditele. Băncile se întrec în oferte cu dobânzi fixe sub 5%

În speranța că vor avea rate mai mici sau ani mai puțini de plată, tot mai mulți români își refinanțează creditele. Numai pentru Prima Casă în ultimele două luni s-au depus peste 3 mii de cereri, însă interes există și pentru creditele ipotecare.

O mașină electrică în flăcări poate fi stinsă abia după 24 de ore. Pericolul este imens dacă ia foc într-o parcare subterană
O mașină electrică în flăcări poate fi stinsă abia după 24 de ore. Pericolul este imens dacă ia foc într-o parcare subterană

În România avem un vid legislativ în domeniul normelor de securitate la incendiu în privința mașinilor electrice și a stațiilor de încărcare.

Naționala României i-a pus gând rău Belgiei. Bobonete este alături de suporterii români, în Koln
Naționala României i-a pus gând rău Belgiei. Bobonete este alături de suporterii români, în Koln

O singură zi ne mai desparte de al doilea meci al Naționalei de la Euro 2024, cel împotriva Belgiei. Nu o să fie uşor deloc, dar este partida care ne poate duce în optimi.