Cum a ajuns Guvernul român să plătească 280 de milioane de dolari fraților Micula


Ultimul update: Vineri 13 Decembrie 2019 19:49
Data publicarii: Vineri 13 Decembrie 2019 18:53
Categorie: Stiri Economice

Guvernul a plătit, vineri, o datorie astronomică fraţilor Micula. Este vorba despre aproape 280 de milioane de euro.

După ani de procese în străinătate, în care au încercat să îşi recupereze banii, oamenii de afaceri s-au îndreptat spre companiile profitabile ale statului. Între ele şi ROMATSA, care are în acest moment conturile blocate şi exista riscul să nu mai poată asigura serviciile de navigaţie aeriană.

Cu alte cuvinte, niciun avion nu s-ar mai fi ridicat de la sol şi nimeni nu mai putea tranzita spaţiul nostru aerian, dacă sutele de milioane nu erau virate.

Cu un buget pentru anul viitor deja extrem de strâns, premierul Ludovic Orban a anunat că va achita o parte din datoria pe care statul român o are față de Ioan şi Viorel Micula. Este vorba despre 278 de milioane de euro, pentru deblocarea conturilor ROMATSA.

Ludovic Orban, premierul României: "Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. În mod evident, după ce Ministerul Finanţelor va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele în care avem litigii. La ora actuală ROMATSA se găseşte într-un pericol de a nu mai putea efectua serviciile de navigaţie aeriană din cauza lipsei resurselor financiare."

Romatsa este însă doar una dintre companiile la care au ajuns cei doi oameni de afaceri. Ioan şi Viorel Micula au de recuperat aproape 400 de milioane de euro, asta pentru că statul român, în 2004, nu şi-a respectat acordul comercial cu Suedia pentru plata unor ajutoare de stat către firmele deţinute de fraţii Micula.

Ca atare, fraţii Micula au dat statul român în judecată şi, în 2013, curtea de arbitraj a Băncii Mondiale, cu sediul la Washington, a decis că România trebuie să plătească 84 de milioane de euro despăgubiri. Doar că, de atunci, s-au adunat dobânzi şi penalităţi, astfel încât suma totală se ridică astăzi la aproape 400 de milioane de euro.

Ludovic Orban, premierul României: "Trebuie să vă spun că există decizia unei instanţe din Statele Unite ale Americii care stabileşte un cuantum, iar atunci când se ia o decizie într-o instanţă americană care să ducă la executare, practic cel care are de recuperat bani de la statul român poate să se îndrepte împotriva oricărui activ deţinut de statul român, în orice ţară din lumea asta."

Cu alte cuvinte, prin decizia din Statele Unite, fraţii Micula au tot dreptul să blocheze activele financiare ale oricărei companii de stat din România. În cazul ROMATSA, exista inclusiv o decizie a tribunalului din Belgia care a decis ca EUROCONTROL, compania care dirijează traficul aerian European, să nu mai finanţeze ţara noastră. De acolo şi suma de 278 de milioane de euro blocată.

Într-o situaţie similară sunt şi alte companii de stat, printre care şi Nuclearelectrica, Romgaz şi Hidroelectrica, unde fraţii Micula au încercat blocarea conturilor, în baza aceleiaşi decizii a Curţii de arbitraj.

Guvernul le va achita peste 900 milioane fraţilor Micula.
Frații Micula au pus sechestru pe acțiunile Nuclearelectrica
Percheziţii în locuința lui Victoraş Micula. Explicațiile oferite de avocatul tânărului
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33