Criza imobiliara poate transforma in realitate visul multor romani de a avea casa langa Marea Neagra
In sudul litoralului, in localitati precum 2 Mai sau Vama Veche, preturile terenurilor si caselor au scazut la jumatate, fata de acum 4-5 ani. Totusi, nu vorbim despre vile aflate pe mal, insa ce mai conteaza cateva minute de mers pe jos pana la plaja?
Sudul litoralului, mult mai generos ca intindere fata de zonele din nord - Constanta, Mamaia sau Eforie-, vine cu oferte imobiliare la care in urma cu cinci ani nici nu puteai visa. De altfel, de la nord la sud preturile scad exponential.
Daca in 2008, sa spunem, pentru a avea o casa la malul Marii trebuia sa ai in cont undeva intre 50 si 100 de mii de euro, acum lucrurile s-au simplificat. In 2 Mai, de exemplu, o localitate in care s-au construit doar case au aparut mai nou si garsonierele.
In functie de suprafata, o garsoniera la cheie, in 2 Mai, nu costa mai mult de 20 de mii de euro. Daca optati pentru o locuinta la etaj, avantajul este ca de pe terasa puteti admira Marea.
Din oferte nu lipsesc nici casele. Cu 38 de mii de euro, poti cumpara una, finisata pe jumatate, dar cu incalzire in pardoseala. Distanta pana la Mare este de un kilometru. Daca vreti teren pentru constructie, la doi pasi gasim oferte cu 50 de euro pe metru patrat. Inainte, proprietarul cerea 350 de euro.
O alta localitate mai putin cunoscuta turistilor este Limanu, amplasata intre Mangalia si 2 Mai, pe malul unui lac.
Aceasta casa costa 40 de mii de euro, iar cumparatorul se poate muta a doua zi dupa ce o plateste.
Agentii imobiliari spun ca cele mai bune oferte se gasesc in sudul litoralului. Asa ca, daca va doriti un apartament la doi pasi de plaja, nu ocoliti nici Mangalia.
In Mamaia, o statiune impanzita de hoteluri si cluburi, unde in plin sezon viata de noapte aduce profituri uriase, proprietarii apartamentelor sau vilelor prefera mai degraba sa le inchirieze. Cele aflate totusi la vanzare nu s-au devalorizat cu mai mult de 10-15 la suta.