Comunitățile locale, ”sărăcite” de bugetul pe 2018. Florentin Pandele cheamă la proteste: ”Nu-mi rămâne altceva de făcut”

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 07 Decembrie 2017 18:23
Categorie: Financiar

Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, el însuși primar al orașului Voluntari, cheamă la proteste, în Piața Victoriei.

Nu vrea însă un miting de susținere pentru PSD - ALDE, ci unul împotrivă, din cauza bugetului pe anul viitor, care, spune Pandele, va sărăci comunitățile locale.

De altfel, și Gabriela Firea și primarii de sectoare din București au mers ieri la Parlament, la Liviu Dragnea, pentru că nu cred în promisiunile Guvernului, cum că bugetele locale vor primi bani în plus.

Orașul Voluntari, de lângă București, ar urma să piardă 8 milioane de euro anul viitor, adică 20% din fonduri, reclamă primarul său, Florentin Pandele dacă bugetul rămâne așa cum l-a avizat guvernul.

Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari: ''În situația în care, în Parlament, parlamentarii nu se vor apleca asupra acestei legi, nu-mi rămâne decât să protestez. Nu a spus premierul Tudose că în spațiul din fața Guvernului, acel spațiu al protestelor, se poate protesta? Voi avea grijă cum traversez strada, să nu fiu lovit de mașini, pentru că dansul spunea că există acest risc, voi avea grijă să nu fiu confundat cu manifestanții de la #rezist.''

Primariile pierd bani, anul viitor, din cauza reducerii impozitului pe venit, de la 16% la 10%, taxa din care edilii își primeau o parte.

În prezent, din banii strânși din impozitul pe venit, o cota de 41,75% se duce la bugetele locale dar, odată cu reducerea impozitului, scad și sumele colectate. Pentru că bugetele primăriilor să NU piardă, Guvernul ar trebui să majoreze cota la 60%, spun primarii.

Guvernul le-a promis în schimb ca ''impozitul pe venit va fi direcționat integral către autoritățile publice locale'' și că, în același timp, va fi asigurat un buget minim de funcționare pentru primării de 750 lei pe cap de locuitor, respectiv de 250 de lei în cazul consiliilor județene.

Aceeași problemă a avut-o și soția lui Pandele, primărița Gabriela Firea, care s-a întâlnit cu Liviu Drangea. Și ea, și cei șase primari de sectoare se tem că Guvernul nu se va ține de promisiune. Nu le va mari bugetele și astfel ar putea fi obligați să renunțe la proiectele de investiții, precum construcția și reabilitarea de drumuri și de cladiri.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: ''Am vrut să ne asigurăm că proiectele noastre nu sunt compromise și am primit aceste asigurări din partea Guvernului.''

Liviu Dragnea, președintele PSD: ”Cred că după ce vor vedea anexele la buget, vor fi multumiți.''

Unii primari sunt sceptici, mai ales că, odată cu bugetul, Guvernul a luat și primele măsuri de austeritate pentru 2018. Toate instituțiile de stat trebuie să taie cheltuielile ''de întreținere'' cu 10% și nu vor putea să cumpere mobilier și mașini. Executivul oprește și acordarea de tichete-cadou ori premii, iar angajările vor fi limitate.

Proiectul bugetului pentru 2018, adoptat în şedinţa de Guvern

Proiectul bugetului pentru 2018, adoptat în şedinţa de Guvern

Euro, curs valutar

Unde să te muți ca să trăiesti bine. Țara din UE în care nu poți câștiga mai puțin de 2.000 €

Mesajul postat de Kylie Jenner pe Twitter a costat Snapchat 1,7 miliarde de dolari

Indicele Robor la 6 luni a ajuns la cel mai mare nivel din octombrie 2014

Tarifele RCA cresc în medie cu 9-11%. Noile prețuri anunțate de ASF

România are al treilea cel mai mic salariu minim pe economie din UE. Țara cu cel mai mare venit

Omul care a câștigat 1,4 mld. dolari într-o singură zi. Compania sa face angajări în România

Catedrala Neamului

Cum se împarte bugetul Primăriei Capitalei pe 2018. Catedrala Neamului n-a fost uitată

Ministrul Finanţelor, îngrijorat de scumpirile-record la alimente și creșterea inflației

Ce trebuie să faci, pas cu pas, dacă îți deschizi o afacere în 2018

Teodorovici, despre plafonarea dobânzilor la credite: Eu sunt adeptul pieţei libere

9 din 10 patroni ai IMM-urilor doresc eliminarea „Revoluției fiscale”. Mulți spun că vor face disponibilizări

Comisiile reunite din Senat au aprobat plafonarea dobânzilor pentru creditele ipotecare