Ciocolata artizanală, un concept care prinde contur și în România. Ce înseamnă ”bean to bar”

×
Codul embed a fost copiat

Paştele este perioada în care românii consumă mai multe dulciuri, iar ciocolata nu lipseşte nici de pe masă, nici din cadourile iepuraşului. Cererea este tot mai mare de la un an la altul, iar industria este în plină dezvoltare.

Producția completă, începând cu boabele de cacao aduse din Asia ori America și terminând cu tableta de ciocolată, este noul concept care prinde contur și la noi, în laboratoarele micilor producători artizanali.

Liviu Enache și Mihaela Barbu, soț și soție, au trăit 20 de ani în Namibia, iar apoi s-au mutat în Portugalia, unde s-au specializat în ciocolata artizanală.

Din pasiune şi curiozitate au pornit o afacere, acasă, la Braşov: o fabrică unde producția începe cu boaba de cacao și merge până la tableta de ciocolată. Altfel spus, „bean to bar”.

Liviu Enache, producător ciocolată Bean to bar: „Prima dată când am întâlnit conceptul "bean to bar" a fost în Cape Town acum 10 ani. Aceasta ciocolată e cu totul diferită de cea industrială. Am avut și acces în fabrica lor.”

Citește și
Vânzătorii au rămas cu miei nevânduți în piețe, pentru că nu au scăzut prețurile. Cine a reușit totuși, să vândă
Vânzătorii au rămas cu miei nevânduți în piețe, pentru că nu au scăzut prețurile

Mai exact, aduc boabele de cacao din Tanzania, Uganda, Nicaragua, Republica Dominicană sau Ecuador. De la arborele de cacao până la fermentare și uscare e un proces care durează 2 săptămâni. Apoi, boabele sunt trimise în România.

Temperatura de prăjire pentru boabele de cacao variază între 110 şi 130 de grade Celsius, pentru un gust intens.

Vizitele în plantațiile de cacao din Thailanda, Bali sau Vietnam, experiența la o companie de renume din Londra și pasiunea pentru cicolată au făcut-o pe Oana să își deschidă acasă, la Sfântu Gheorghe, în județul Covasna, propriul laborator.

Oana Macovei, producător ciocolată Bean to bar: "Se folosește zahăr din flori de cocos. Reţelele le dezvolt astfel încât zahărul să fie în cantitate foarte mică, tocmai ca să simţim cacaua şi beneficiile ei. Absolut totul este manual.”

Laura a învățat tainele ciocolatei la academia Callebaut din Belgia, unde acum 100 de ani a fost inventată pralina.

Apoi a decis să aducă rafinamentul produselor artizanale și în România, la Cluj-Napoca. Procesul de fabricare a pralinelor durează 3 zile, iar cele pictate manual cu unt de cacao sunt la mare căutare.

Deși un pachet cu patru praline costă anul acesta 29 de lei, cu 20 la sută mai mult decât anul trecut, comenzile aproape s-au dublat. De altfel, vânzările atelierului artizanal cresc cu 50 la sută de la un an la altul. Clienții sunt atrași și de faptul că unele ingrediente folosite sunt locale - precum fructele, semințele și frișca.

Laura Hizo-Miloș, ciocolatier artizanal: "Am rămas cu fascinația aceasta a ciocolateriei artizanale, a produsului în care cineva își pune meșteșugul"

Statisticile arată că de la an la an, consumul de ciocolată este tot mai mare.

Drept urmare, şi importurile de ciocolată și alte alimente care conțin cacao au crescut cu aproape 50 la sută în ultimii 5 ani.

În aceeași perioadă, exporturile au crescut cu 75 la sută.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Un antreprenor din Oradea produce volane pentru mărci celebre de autoturisme din întreaga lume. Cum a pornit afacerea
Un antreprenor din Oradea produce volane pentru mărci celebre de autoturisme din întreaga lume. Cum a pornit afacerea

În fiecare an, cinci sute de mii de volane ajung din Oradea în autoturisme din întreagă lume. Sunt îmbrăcate în piele și lemn într-o fabrică modernizată de curând cu fonduri europene.

Vânzătorii au rămas cu miei nevânduți în piețe, pentru că nu au scăzut prețurile
Vânzătorii au rămas cu miei nevânduți în piețe, pentru că nu au scăzut prețurile

Cei care au căutat carne de miel au găsit cele mai bune prețuri direct la ciobani, mai ales dacă și-au făcut și rezervare, cu câteva luni înainte. Pentru comercianții din piețe, afacerea nu a mers atât de bine.

Povestea unui om de afaceri care a descoperit cheia succesului. La 24 de ani i-a venit ideea care avea să-i schimbe viața
Povestea unui om de afaceri care a descoperit cheia succesului. La 24 de ani i-a venit ideea care avea să-i schimbe viața

La doar 24 de ani, un tânăr din Târgu Mureș a pornit o afacere care după zece ani îi aduce venituri de peste 5 milioane de euro.

Autoritățile din Bistrița vor să extindă un parc industrial, după ce au dat greș cu noile investiții în Pârtia Cocoș
Autoritățile din Bistrița vor să extindă un parc industrial, după ce au dat greș cu noile investiții în Pârtia Cocoș

După ce au fost anunțate noi investiții în celebra Pârtie Cocoș, din Bistrița, afacere care s-a dovedit, de-a lungul timpului, a fi un eșec, autoritățile locale vor să extindă acum un parc industrial.

Cum pornim o afacere. Incubatorul de tehnologie de la Cluj, ridicat cu bani de la UE, ajută micii antreprenori români
Cum pornim o afacere. Incubatorul de tehnologie de la Cluj, ridicat cu bani de la UE, ajută micii antreprenori români

Deși autoritățile se laudă cu IT-iștii noștri, realitatea din teren este cu totul alta. Rămânem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la performanță digitală, atât în sistemul public cât și în cel privat. 

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.