Board-ul FMI a aprobat a sasea revizuire a acordului cu Romania, disponibilizand 514 milioane euro

FMI

Board-ul FMI a aprobat vineri cea de-a sasea revizuire a acordului preventiv cu Romania, disponibilizand a saptea transa in valoare de 514 milioane euro din suma totala de 3,5 miliarde euro, au declarat surse oficiale.

Astfel, suma totala pusa la dispozitia Romaniei pana in prezent de la inceputul acordului cu FMI este de 3,1 miliarde euro. O misiune a FMI s-a aflat la Bucuresti in perioada 31 iulie - 14 august pentru cea de-a sasea evaluare a acordului preventiv cu Romania, la discutii fiind prezenti si reprezentantii Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale.

La incheierea negocierilor, seful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, afirma ca aprobarea celei de-a sasea evaluari a acordului preventiv in board-ul director al FMI este strict conditionata de implementarea a patru masuri, care cuprind majorarea pretului la gaze pentru populatie si companii de la mijlocul lunii septembrie, plata arieratelor de la autoritatilor locale, inceperea procesului de privatizare a Oltchim si lansarea procedurilor pentru vanzarea a 15% din Transgaz.

In ceea ce priveste oferta Transgaz, prospectul se afla in curs de analiza la Comisiei Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Procesul de privatizare a combinatului Oltchim a fost demarat, Dan Diaconescu castigand la 21 septembrie licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat. Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca Diaconescu are termen pana la 1 octombrie sa plateasca pretul pe actiuni, caz in care acesti bani ar putea fi acordati Oltchim pentru functionarea combinatului, ca imprumut de salvgardare pentru maximum sase luni, pana la transferul actiunilor.

Potrivit unei ordonante de urgenta aprobata de Guvern la 1 septembrie, autoritatile administratiei locale trebuie sa reduca lunar cu 5% stocul datoriilor mai vechi de 90 de zile, in caz contrar directiile judetene de finante urmand sa sisteze alimentarea cu cote si sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat destinate administratiilor locale respective. Referitor la pretul gazelor naturale, acesta trebuia sa creasca din septembrie cu 5% pentru populatie si cu 10% pentru firme. La incheierea misiunii FMI din august, Erik de Vrijer a recomandat Guvernului sa evite schimbarile rapide de legislatie, prin proceduri de urgenta, si sa efectueze astfel de modificari doar cu studii de impact bine fundamentate. El a atras si atentia asupra fluctuatiei de personal din agentiile guvernamentale importante, unde ar trebui sa lucreze doar functionari profesionisti, bine pregatiti.

Citește și
contract de munca
Propunere trimisa de Guvern la FMI: Contract colectiv de munca negociat obligatoriu anual la salarii
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Potrivit unei scrisori suplimentare de intentie convenita de autoritatile romane cu expertii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, una dintre prevederi este reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in urmatorii trei ani, astfel incat activitatea celor 221 de administratii financiare sa fie concentrata in 8 directii regionale si 47 de birouri locale. De asemenea, compania Electrica Furnizare va avea director general pana la sfarsitul lunii septembrie, iar la Romgaz, Nuclearelectrica si Transgaz vor fi selectati administratori si directori generali pana la sfarsitul anului, se arata in memorandumul de politici economice si fiscale asumat de Guvern fata de Fondul Monetar International (FMI). Guvernul s-a angajat fata de FMI sa schimbe directorii unor companii de stat cu manageri profesionisti, prin procese de selectie bazate pe competenta.

Acelasi document prevede ca Guvernul intentioneaza sa aplice, din ianuarie 2013, o taxa pe veniturile extraordinare ale companiilor din sectorul gazelor si electricitatii, iar la mijlocul anului viitor va fi introdus un nou regim de reglementare si taxare in zona companiilor de petrol si gaze naturale. Totodata, Guvernul vrea sa modifice legislatia privind guvernanta corporatista la companiile de stat, astfel incat conducerea profesionista sa fie numita in cel mult 9 luni de la intrarea in vigoare a legii, dar vrea sa excepteze trei companii, pe chestiuni de aparare, ordine publica si siguranta nationala. Documentul mai arata ca listarea la bursa a producatorului de gaze naturale Romgaz Medias va fi derulata pana la sfarsitul lunii martie 2013, cu aproape sase luni intarziere fata de programul initia, dupa ce un consultant va evalua rezervele de gaze ale companiei de stat. Guvernul s-a angajat, in scrisoarea de intentie convenita cu FMI in a doua parte a lunii august, sa limiteze in a doua jumatate a anului cheltuielile pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri UE, din cauza intreruperii rambursarilor, si sa nu utilizeze in acest scop banii din privatizari sau sumele necheltuite de la PNDI, potrivit scrisorii de intentie convenite cu FMI.

Totodata, Executivul a promis sa evite derapajele fiscale in perioada alegerilor generale de la sfarsitul acestui an, chiar daca vor exista "presiuni" pentru relaxarea fiscala, si sa asigure o disciplina stricta la nivelul finantelor publice locale. A cincea evaluare a acordului a fost aprobata de Boardul FMI la 22 iunie, fiind pusa la dispozitie o noua transa, de 519,4 milioane euro, in urma careia totalul resurselor financiare care pot fi accesate de statul roman prin accord a ajuns la circa 2,67 miliarde de euro. Romania are in derulare, de la 31 martie 2011, un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,1 miliarde DST - drepturi speciale de tragere (3,5 miliarde euro), completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro, transele putand fi trase de autoritatile romane doar daca este necesar. In cursul lunii septembrie, Romania si Banca Mondiala au incheiat un acord de imprumut in valoare de un miliard euro de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, pe o perioada de 12 ani, cu optiunea de amanare a tragerii.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Isarescu, despre Oltchim: Un ESEC e un esec; FMI nu ne-a cerut sa finalizam privatizarea
Isarescu, despre Oltchim: Un ESEC e un esec; FMI nu ne-a cerut sa finalizam privatizarea

Guvernatorul BNR a declarat ca un esec al privatizarii Oltchim nu va da un semn bun pentru investitori, dar a amintit ca FMI nu a impus drept criteriu finalizarea vanzarii combinatului, ci demararea procesului.

Propunere trimisa de Guvern la FMI: Contract colectiv de munca negociat obligatoriu anual la salarii
Propunere trimisa de Guvern la FMI: Contract colectiv de munca negociat obligatoriu anual la salarii

Contractele colective de munca vor fi negociate obligatoriu in fiecare an in ceea ce priveste salariile, timpul si programul de lucru, in caz contrar urmand sa fie declansat conflictul de munca.

Christine Lagarde: FMI va revizui in scadere estimarile de crestere a economiei mondiale
Christine Lagarde: FMI va revizui in scadere estimarile de crestere a economiei mondiale

Fondul Monetar International va revizui in scadere estimarile referitoare la cresterea economiei mondiale, care vor fi anuntate oficial pe 9 octombrie, la Tokyo, a anuntat luni directorul general al institutiei, Christine Lagarde. 

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.