Comisia Europeana a decis ca Apple trebuie sa returneze Irlandei 13 miliarde de dolari. Ambele parti vor face recurs

Ultima actualizare: 02-09-2016 07:13
Apple

Apple a anuntat marti ca va face recurs la decizia Comisiei Europene cu privire la acordurile fiscale incheiate de Apple cu Irlanda.

Apple considera decizia "nefasta" pentru investitiile si locurile de munca din Europa, informeaza Reuters si AFP.

Comisia Europeana a cerut marti Irlandei sa recupereze de la grupul informatic american Apple impozite neplatite pentru perioada 2003-2014 in valoare de pana la 13 miliarde de euro, plus dobanzi, in contul unor 'facilitati fiscale' de care a beneficiat grupul american din partea autoritatilor irlandeze.

"Apple respecta legislatia si plateste toate taxele pe care le datoreaza oriunde opereaza. Vom face recurs si suntem increzatori ca decizia va fi inversata", a informat compania americana intr-un comunicat de presa. "Argumentul Comisiei nu vizeaza cat de mari sunt taxele platite de Apple ci modul in care Guvernul colecteaza banii. Va avea un efect profund si nefast asupra investitiilor si crearii de locuri de munca in Europa", a adaugat Apple.

Anterior, Guvernul irlandez a anuntat si el ca se pregateste sa faca recurs la decizia Comisiei Europene. Ministrul irlandez de Finante, Michael Noonan, a subliniat ca pozitia autoritatilor de la Dublin este in continuare aceea ca Irlanda nu a acordat un tratament preferential Apple si nici nu a oferit ajutoare de stat. "Decizia CE nu imi lasa alta optiune decat sa cer aprobarea Cabinetului pentru un recurs. Acesta este necesar pentru a apara integritatea sistemului nostru fiscal, pentru a oferi certitudine fiscala companiilor si a contesta uzurparea de catre prevederile comunitare privind ajutoarele de stat a competentei suverane a statelor membre in domeniul taxelor", a declarat Michael Noonan.

In urma unei investigatii demarate in luna iunie 2014, Comisia Europeana a descoperit faptul ca profiturile din vanzarile realizate de subsidiarele Apple Sales International si Apple Operations Europe, companii cu sediul in Irlanda, erau alocate "intr-o modalitate care nu corespunde cu realitatea economica". Astfel, majoritatea profiturilor generate de Apple in Europa erau alocate unor "head offices" care existau doar pe hartie si care nu plateau taxe nicaieri. Gratie acestui tratament preferential, Apple a platit in realitate un profit pe companii care a scazut de la 1% pentru profiturile sale europene in 2003 pana la 0,005% in 2014. in consecinta, CE a cerut Irlandei sa recupereze de la Apple impozite neplatite pentru perioada 2003-2014, in valoare de pana la 13 miliarde de euro, plus dobanzi.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO