Noul Cod Fiscal ar putea lasa fara finantare 90.000 de ONG-uri. Programele prin care au salvat mii de vieti in Romania


Ultimul update: Duminica 07 Mai 2017 07:09
Data publicarii: Joi 04 Mai 2017 19:01
Categorie: Stiri Economice

Noul Cod Fiscal nu ii mai lasa pe angajati sa doneze 2% din impozitul pe venit, spun organizatiile non-guvernamentale, care se tem ca isi vor pierde finantarea pentru numeroase programe.

Sute de mii de euro, donati in ultimii ani, au fost investiti in aparatura medicala, pentru nou-nascuti, copii bolnavi de cancer, sau epilepsie.

In toata tara sunt peste 90.000 de organizatii non-guvernamentale. Una dintre ele, "Asociatia Salvati Copii", a dotat cu aparatura medicala, in ultimii cinci ani, 31 de maternitati.

Mama:Fara acest incubator, copilul meu nu ar fi trait...

ONG-urile au donat catre Maternitatea Cantacuzino, in ultimii ani, aparatura medicala de sute de mii de euro. Toti banii au fost stransi din redirectionarea de catre cetateni a 2% din impozitul pe venit si au fost cheltuiti in principal pe incubatoare performante care in cazul bebelusilor prematuri fac diferenta intre viata si moarte.

Prof. dr. Craciun, Maternitatea Cantacuzino: “Am primit inculbatoare, aparate de resucitare. Sunt absolut necesare.

Tot de 5 ani, Asociatia "Daruieste Viata" renoveaza sectiile de oncologie din spitalele romanesti si le doteaza cu aparatura noua. Mii de copii bolnavi de cancer au astfel o sansa in plus la viata. Cele doua procente din impozitul pe venit au facut minuni.

Carmen Uscatu:Se descarca formularul, se completeaza si se trimite la agentia fiscala de care apartii. Sunt bani care ne-au ajutat enorm.

In prezent, Codul Fiscal spune ca cetatenii pot directiona 2% din impozitul pe venit catre o entitate non-profit, institutie de cult sau pentru o bursa privata. In noul proiect, aceasta prevedere a disparut. Autoritatile sustin ca oamenii, daca vor sa ajute, vor avea posibilitatea sa doneze cat vor ei.

Ionuţ Misa, secretar de stat în Ministerul Finantelor: “Conform noului proiect, este mult mai mare decat cei 2% din impozitul pe venit existent astazi”.

Voluntarii care ii ajuta pe bolnavi ii contrazic pe oficiali. Daca se schimba Codul Fiscal, cei care vor dori sa doneze vor avea de completat foarte multe acte. Din aceasta cauza, mai multi parinti ai caror copii sufera de sindromul Dravet, o forma grave de epilepsie, au protestat in fata guvernului.

Adele Chirica:Nu o sa doneze lumea, suntem aici pentru copiii nosti...''

Si consultantii fiscali cred acelasi lucru

Adrian Benta, consultant fiscal:Va fi un esec total, pentru ca persoana fizica nu se duce sa faca donatii si sponsorizari din banii proprii, in situatia de acum.

Modificarile Codului Fiscal ar trebui sa intre in vigoare la inceputul anului viitor.

VIDEO PROTVPLUS.RO