2013 vine cu scumpiri. Cati bani vom scoate in plus din portofel pentru facturile la curent si gaze


Ultimul update: Sambata 22 Decembrie 2012 06:44
Data publicarii: Miercuri 19 Decembrie 2012 18:52
Categorie: Stiri Economice

O informatie care o sa va inghete cu siguranta portofelele. Anul 2013 vine tarife marite pentru energia electrica si gaz, cu 5, respectiv 8%.

Majorarea este motivata de autoritati prin cresterea costurilor de productie. Specialistii in energie sustin insa ca aceste costuri nu ar trebui platite doar de consumatorul final, ci si din profiturile uriase ale companiilor de distributie.

Autoritatile nu au decis data din care vom plati mai mult pentru curent. Cert este ca pana in iunie factura va creste cu 5%.

Astfel, in cazul unui apartament de 3 camere, proprietarul care achita in prezent 100 de lei lunar mai pune inca 5 lei. In cazul unei case de 200 de metri patrati va da cu 10 lei in plus. Dar o veste proasta nu vine niciodata singura.

Din 2013 se scumpeste si gazul cu 8%.

Pentru incalzirea unui apartament de trei camere cei care au centrala dau in sezonul rece, in medie, 1700 de lei. Dupa aplicarea scumpirii factura pe sezon va urca la 1840 de lei. In tot acest timp o casa de 200 de metri patrati va costa inca 400 de lei.

Gazele pentru populatie se vor scumpi si in 2014. Majorarea acestor tarife a fost acceptata de Autoritatea pentru Reglementare in Energie, spre dezamagire expertilor.

"Sigur nu putem sa consideram ca este una foarte mare. Ea este necesara pentru ca aceasta este pretul producatorului. Nu putem sa-l obligam sa produca cu preturi mai mici.", spune Nicolae Havrilet, presedintele ANRE.

"Vrem sa crestem economic. Asta inseamna sa creasca consumul. Poate ca politicele ar fi sa crestem puterea de cumparare a consumatorilor. Odata cu cresterea energiei sa creasca si pretul muncii, adica salariul care sa-i permita omului sa-si acopere consumul de energie", a declarat Ionu Purica, expert in energie.

Cei din domeniu sunt de parere ca si firmele de distributie ar trebui sa fie implicate in aceste costuri de productie.

Tags: scumpiri,

Gazele pentru populatie si companii se scumpesc pana in 2014 cu 19,4%, respectiv de 2,6 ori
Motorina se va scumpi de la 1 ianuarie 2013 cu 9 bani pe litru
Un nou val de SCUMPIRI in 2013. Mugur Isarescu:
VIDEO PROTVPLUS.RO