180 de milioane de dolari au ZBURAT din conturile TAROM fara sa le vada nimeni. Compania si-ar fi permis doua Boeing 737 noi

Ultimul update: Vineri 25 Decembrie 2015 09:04
Data publicarii: Marti 22 Decembrie 2015 19:10
Categorie: Financiar

Gaura de 180 de milioane de dolari la una dintre cele mai mari companii de stat din Romania. Managementul privat al Tarom, sustine ca suma a disparut din conturi, fara nicio explicatie, intre 2008 si 2012.

Acum incearca sa afle, unde s-au dus banii, in conditiile in care in acest an pierderea operatorului aerian va fi de 10 milioane de dolari.

Suma de 180 de milioane de dolari este foarte importanta pentru compania Tarom. Ca sa intelegeti, mai exact, este ca si cum de pe pista au disparut brusc doua avioane Boeing 737 nou noute. Asta in conditiile in care Tarom are in prezent 23 de avioane multe dintre ele destul de vechi.

Sefii companiei Tarom sustin ca in 2008 in conturile companiei erau aproape 1 miliard de lei noi. Incepand cu 2009, banii au inceput sa se topeasca. Cu cate 200, 300 de milioane de lei anual. Asa se face, spun managerii privati, ca in 2012 mai erau in jur de 200 de milioane de lei noi.

"Pana in 2012 a scazut acest cont cu aproximativ 800 de milioane de lei. Ca si cum fiecare dintre noi avem un cont curent si vrem sa ne cumparam un frigider, un televizor, un avion. Astfel s-a gandit la momentul respectiv, nu stim pe ce s-au dat acesti bani dar au disparut practic din visteria TAROM", spune Tiberiu Ticlea, director administrativ Tarom.

Potrivit conducerii Tarom, in acel moment, compania era printre putinele din lume care si-ar fi permis sa cumpere cu banii jos doua avioane noi. Asta pentru ca banii erau in depozite, in titluri de stat - adica instrumente financiare ce puteau fi convertiti in valuta in scurt timp. Pentru ca angajatii din contabilitatea companiei nu au putut sa spuna unde s-au evaport milioanele, urmeaza un audit.

"Suntem in primele etape ale investigatiei, vrem sa vedem pe ce s-au cheltuit acesti bani. Sa vedem daca au fost legale, oportune, reale. Din ce se vede nu s-au folosit cum trebuie, dar daca se foloseau cum trebuie nu eram in aceasta situatie", mai spune Tiberiu Ticlea, director administrativ Tarom.

Adica in situatia de a contabiliza pierderi in fiecare an. Ce-i drept, aceste pierderi s-au redus in ultima perioada - de la aproape 100 de milioane de dolari, la 10 milioane in 2015. Sefii companiei promit insa ca anul viitor Tarom va fi pe zero, adica nu va mai avea pierderi.

Marea familie de la TAROM: noua conducere a descoperit ca 40% dintre angajati sunt rude intre ei. Ce masuri se vor lua
Marea familie de la TAROM: noua conducere a descoperit ca 40% dintre angajati sunt rude intre ei. Ce masuri se vor lua
VIDEO PROTVPLUS.RO
hacker
Serviciile online ale ING Bank au căzut după un atac cibernetic
Doi români au câștigat în premieră butonul de diamant oferit de Youtube. Canalul lor
Guvernul vrea să salveze companiile de stat prin ”înlesnirea la plată”. Topul datornicilor
Statul spune că o familie cu 2 copii poate trăi rezonabil cu 2.600 lei/ lună. Cum a calculat
Șefii ANPC ar fi împiedicat o angajată să amendeze băncile. Mărturia femeii
Wizz Air aduce încă o aeronavă în România și lansează patru rute noi. Cât costă biletele
Euro, curs valutar
Un nou minim pentru leu. Euro se apropie de 4,69 lei
Au accesat ajutorul de 40.000 de € pentru fermieri, iar afacerea lor a explodat
Doi din cinci români şi-ar schimba locul de muncă în 2019. Angajatorii au vești proaste
Preţul terenului agricol din România a ajuns la nivelul celui din vestul Europei
Reacţia ANPC după acuzaţia că ar fi protejat băncile. "Legea le favorizează"
Românii cărora Fiscul le-a şters datoriile în 2019. Cum să beneficiezi de măsură