Vames:"I-am dat spaga lui Marica ani intregi". Cum raspunde liderul Sed Lex

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Un fost vames anunta public ca l-a mituit pe presedintele SED LEX Vasile Marica ani intregi pentru a obtine postul de sef de tura si apoi pe cel de sef de vama la punctul de trecere a fronterei Giurgiu.

 

Tot el sustine ca multi alti vamesi au cotizat lunar pentru a-si asigura locul de munca si, mai apoi, pentru a promova in sistem. "Daca luam atatia bani trebuia sa ma duc in Bahamas", a comentat cel invinuit.

"Un puscarias nu poate sa ma acuze pe mine niciodata in viata lui. Intrebati daca vreodata am indraznit sa vorbesc cu cineva pe tema asta (n.r. luare de mita). Sunt povesti, omul asta vrea pe orice cale sa ma discrediteze. Justitia se face la procuratura, nu la televizor. Daca luam eu atatia bani mai asteptam eu atatia ani, pana in 2010, sa iau credit la banca de 150.000 de euro ca sa imi fac casa? Omul asta (n.r. Marius Ungureanu) crede ca a facut puscarie din cauza mea, ca nu l-am ajutat, si acum incearca sa se razbune", a declarat pentru ProTV Vasile Marica.

Liderul sindical a raspuns astfel la acuzatiile aduse de fostul sef de vama Marius Ungureanu, care a declarat astazi ca Marica a luat spaga de la angajatii din vami pentru promovare si mentinere in functii, a infiintat si e principalul beneficiar al acestui sistem.

Citește și
Adrian Nastase si Victor Ponta
Ponta acuza din nou PDL pentru coruptia din vami: "Suntem luati de prosti"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Acuzatiile de astazi spun ca Marica ar fi primit insa bani de la multi alti vamesi ajunsi intre timp in posturi de conducere in judetele Constanta, Giurgiu si Prahova. In momentul de fata la Directia Nationala Anticoruptie nu a fost depusa nicio sesizare autodenunt sau plangere in care sa apara numele lui Marica.

Marius Ungureanu, care spune ca intre 1990 si 2003 a lucrat la Vama Giurgiu, mai intai ca lucrator vamal, apoi ca sef de tura si sef de vama, a declarat ca il cunoaste pe Vasile Marica din 1996, acesta prezentandu-se ca om cu relatii.

Ungureanu a declarat ca din 1997 si pana in 2002 i-a dat lui Marica 2.000-2.500 de dolari pe luna, impreuna cu Robert Cristoi si Eugenia Ciobanu, care a fost in sindicatul Unirea, actualui "Sed Lex".

"Marica a infiintat, organizat si este principalul beneficiar al acestui sistem. Sefi de DGA, ANV, de servicii s-au schimbat, el a ramas pururi", a spus Ungureanu. Acesta a mai spus ca Marica avea in fiecare comisie de ancheta cate un om si scotea vinovati sau nevinovati dupa interesul lui.

Ungureanu a precizat ca atata timp cat a stat la Vama Giurgiu nu a venit niciun sef de campanie de la vreun partid ca sa ceara bani.

El a mai declarat ca in 2001 a fost facuta o actiune SRI si ca exista o inregistrare in care seful de tura Robert Cristoi spune ca Marica dorea mai multi bani, astfel ca vamesii sa cotizeze cu sume mai mari.

Ungureanu a spus ca atunci a facut un autodenunt, dar nu a luat nimeni nicio masura.

Intrebat ce crede despre o eventuala implicare a liderului sindical Vasile Marica, al carui nume a fost vehiculat in scandalul coruptiei in vami, Victor Ponta declara ieri: "Cred ca suntem luati de prosti si daca cineva vrea sa ne spuna ca in aceasta tara coruptia, adica seful Vamii, seful ANAF sunt numiti de sindicate... Haideti sa fim seriosi, sunt numiti de PDL, sunt membri ai PDL si banii ajung acolo".

Dezvaluirile facute astazi de fostul vames vin intr-un moment in care aproape 200 de politisti de frontiera si lucratori vamali au fost arestati pentru fapte de coruptie. Mai mult in ultima vreme se vorbeste tot mai des de un sistem de rulare a banilor proveniti din mita care atinge cele mai inalte niveluri ale societatii incluzand aici sfera politica.

Dosarul "spaga la vami". Vezi care erau numele de cod pentru tigari

Romanii "fumeaza" 200 km de autostrada pe an. Tigarile ilegale fac 1 mld. €

Omenie=Mita. Vezi aici limbajul celor care "vamuiau" Romania

91 de vamesi si politisti de frontiera din vestul tarii, arestati

Spagi de 5.000 de euro pe tura. Vezi aici cine "vamuia" Romania

Strangeau spaga in galeata. Vamesii de la Siret luau pana la 25.000 lei/zi

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Fostul sef al PTF Siret si alti 14 vamesi si politisti raman in arest
Fostul sef al PTF Siret si alti 14 vamesi si politisti raman in arest

Instanta suprema a decis ca fostul sef al vamii Siret, Aurel Anea si alti 14 vamesi si politisti de frontiera sa fie cercetati in continuare in arest in dosarul in care sunt acuzati de luare de mita si favorizarea traficului de tigari prin aceasta vama.

Ponta acuza din nou PDL pentru coruptia din vami:
Ponta acuza din nou PDL pentru coruptia din vami: "Suntem luati de prosti"

Presedintele PSD, Victor Ponta, a tinut astazi sa precizeze ca seful Vamii si cel al ANAF sunt numiti de PDL, iar banii din coruptia din aceasta zona ajung tot la partid. El respinge astfel ideea implicarii sindicatelor in acest scandal.

Basescu despre spaga din vami: Sper sa se ajunga la
Basescu despre spaga din vami: Sper sa se ajunga la "regina"

Seful statului a declarat ca actiunile actuale de la vami au pornit de la o informare privind averile mari ale unor vamesi, document primit in vara lui 2010 de la un serviciu de informatii.

Recomandări
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.