Pitestenii, intoxicati cu teama, dupa cazul muncitorului mort de botulism
Doua persoane din Pitesti au cerut miercuri analize pentru botulism, dupa ce luni unul dintre cei sase bolnavi din Arges, confirmati cu aceasta boala, a murit la Institutul "Matei Bals" din Capitala.
Cei doi mancasera o conserva de peste, banuita initial ca i-ar fi infectat si pe muncitorii din Arges. Medicii au demonstrat, insa, ca la ei era vorba despre o simpla indigestie.
Cei doi pacienti, mama si fiu, au venit miercuri noapte la Spitalul Judetean din Pitesti, acuzand tulburari digestive grave.
Pentru ca au mancat macrou in sos tomat, la fel ca ceilalti sase bolnavi cu botulism de saptamana trecuta, medicii au hotarat sa ii trimita pentru analize la Bucuresti. Insa medicii de aici si-au dat seama ca e vorba despre o simpla toxiinfectie alimentara.
Intre timp, asistam la o rasturnare de situatie in cazul celor sase cazuri initiale, aparute in judetul Arges. Analize facute de Institul Cantacuzino arata ca este imposibil ca sursa infectiei cu toxina botulinica sa fi fost o conserva din peste.
Toti pacientii au fost infectati cu tulpina botulinica B, in timp ce pestele produce numai imbolnaviri de tip E. Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare, care a pus sechestru pe 86.000 de conserve, sustin ca Ministerul Sanatatii nu a facut o analiza sanitara eficienta, de vreme ce a stabilit ca singurul aliment mancat in comun de muncitori a fost pestele.