Apa fantanilor din centrul Bucurestiului, colorata in rosu!
UPDATE: Un banal pahar ridicat sau datul jos din pat inseamna incercari uriase pentru bolnavii de hemofilie, care au marcat in Bucuresti Ziua Mondiala a acestei maladii.
Au colorat in rosu apa fantanilor din centru, au participat la un mars si i-au sfatuit pe trecatori sa nu ignore niciodata simptomele. Cei diagnosticati sufera de tulburari de coagulare a sangelui si orice efort brusc le poate declansa o hemoragie extrem de puternica.
Sunt 1800 de bolnavi de hemofilie in Romania, pe hartie. Nimeni nu stie la cat li se ridica numarul in realitate. Boala isi anunta prezenta devreme in copilarie si se manifesta prin sangerari spontane sau in urma traumatismelor. Pentru ca nu anumiti factori de coagulare, cei afectati pot pierde sange la cel mai mic efort.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In timp ce in alte tari hemofilicii duc o viata absolut normala, la noi pacientii continua sa moara din cauza hemoragiilor. In multe spitale, din cauza lipsei medicamentelor, suferinzii sunt tratati cu preparate derivate din sange, care implica anumite riscuri.
Hemofilia este o boala genetica si afecteaza doar baietii. Fetele sunt purtatoare. Gena se gaseste pe unul dintre cei doi cromozomi X ai mamei. Femeile pot afla daca bebelusul are risc de a face hemofilie in urma unei analize a lichidiului amniotic numita amniocenteza.