Primele reacții ale elevilor după ce au susținut proba la matematică la Evaluarea Națională

Ultima actualizare: 17-06-2020 13:43

"A fost uşor, sperăm la note mari!" Asta au spus cei mai mulţi absolvenţi de gimnaziu, care au dat astăzi piept cu matematica - a doua probă a Evaluării Naţionale.

Până să îşi ocupe locul în bancă, la cel puţin doi metri distanţă de colegii din sală, şi să primească subiectele, candidaţii au trecut prin mai multe filtre. Au fost verificaţi să nu prezinte febră sau alte simptome de infecţie cu noul virus. Dar au fost controlaţi şi să nu cumva să aibă la ei "surse de inspiraţie".

Au scăpat de încă un hop! Peste 160 de mii de elevi au ieşit victorioşi din săli sau măcar uşuraţi că au încheiat probă!

Zgribuliţi, candidaţii au ajuns la centrele de examen cu un ceas înainte de ora programată.

În Bucureşti, unde sunt înscrişi la evaluare 16 mii de elevi, a plouat toată noaptea. Dar se spune că ploaia aduce noroc, iar proba la matematică e, în mod tradiţional, cea mai temută. Cel mai mare procent de absenţi, cele mai mici note şi cele mai multe contestaţii. Totuşi, în acest an s-a scos din subiecte toată materia de pe semestrul al doilea, aşa că elevii au şanse la rezultate mai bune decât generaţiile trecute.

Înainte să intre în centrul de examen, candidaţii trebuie să ia proba termometrului. 37 cu 3 este temperatura maximă, cu care sunt primiţi înăuntru. În cazul în care temperatura era peste cea optimă, părinţii erau sunați şi rugaţi să ia copilul şi să-l ducă la medicul de familie.

În premieră, pentru asemenea cazuri, şi pentru cei izolaţi sau bolnavi există încă o sesiune. Dar loc la liceu sau măcar la o şcoala tehnologică ori profesională va fi pentru toţi. Chiar dacă nici nu dau evaluarea! Din toamnă, învăţământul obligatoriu se extinde la 12 clase.

În cazul în care un elev refuză să predea lucrarea, atunci este dat afară din examen, nu mai are dreptul să participe la probele următoare și nu i se încheie media la Evaluarea Națională.

De acum înainte, jocurile sunt făcute. Primele rezultate sunt aşteptate pe 22 iunie. Şi, pentru că pandemia a mutat pentru această serie şi predarea, şi recapitularea online, tot ei vor fi primii pentru care şi contestaţiile se pot depune în format electronic. Atenţie, şi pentru cererea prin mail există un interval orar, care trebuie verificat. Părinţii trebuie să ştie că în urma contestaţiei rămâne ultima notă, fie ea mai mare sau mai mică decât cea iniţială.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO