Ce au spus liderii politici când au votat. Dragnea a dat vina pe ambasadori pentru cozi

×
Codul embed a fost copiat

Politicienii români au votat pe 26 mai la alegerile europarlamentare și referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis pe tema justiției.

CITIȚI în acest articol declarațiile următorilor politicieni, în ordine cronologică:

-► Primarul general Gabriela Firea: ”Visez la politicieni demni de sacrificiu personal pentru România”
-► Președintele Pro România Victor Ponta: ”Dacă vine multă lume la vot, o să câştige România”
-► Premierul Viorica Dăncilă: ”Eu cred în România, cred în români”
-► Preşedintele de onoare al PMP, Traian Băsescu: "Este un scrutin extrem de important”
-► Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc: ”Am dat un vot pentru viitorul demn al României”
-► Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu: ”Este o participare numeroasă şi acest lucru mă bucură”
- ►Preşedintele USR, Dan Barna: ”Avem mare încredere în România!"
-► Vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu: ”E un vot foarte important pentru noi”
-► Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea: ”Am votat pentru progresul României”
-► Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor: ”E ziua în care nu putem să fim nici obosiţi”
-► Președintele Klaus Iohannis: ”Chiar merită să votați”
-► Președintele PNL Ludovic Orban: ”Votul este cea mai puternică armă”
-► Prim-vicepreşedintele PNL, deputatul Raluca Turcan: ”Am votat pentru viitorul copiilor noştri”
-► Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, şi candidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion: ”Fiecare cetăţean din România trebuie să îşi asume votul”
-► Dacian Cioloș, co-președintele Alianței 2020 USR-PLUS: ”Sunt convins că acest vot va avea un efect mult mai mare”

Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE: 

ora 19:45 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a votat și afirmă că în ceea ce priveşte cozile create la secţiile de votare din diaspora trebuie întrebaţi ambasadorii din acele ţări.

El a dat drept exemplu ambasadorii din Spania, Italia, Marea Britanie.

Citește și
sectie vot
Incidente în ziua alegerilor. Vot întrerupt după ce au rămas fără buletine
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

"Îmi pare rău pentru că sunt cozi foarte mari. Eu m-am uitat acum, am fost la foarte multe votări în viaţa mea, şi am văzut de unde sunt întârzieri: de la tabletă, de la două liste, ne place nu ne place aceasta este realitatea. În diaspora şi acolo îmi pare rău, dar ar trebui să îi întrebăm pe ambasadorii care au fost numiţi: Spania, Italia, Marea Britanie, să îi întrebăm pe ambasadorii de acolo de ce nu au încercat să îi direcţioneze, în această săptămână, să le spună tuturor românilor de acolo unde sunt secţiile de vot, pentru că sunt secţii de vot unde nu este nimeni şi altele care sunt foarte aglomerate", a declarat Liviu Dragnea, duminică seara, după ce a votat la o secţie de la Liceul "Jean Monnet" din Capitală.

ora 19:00 Fostul premier Theodor Stolojan a venit la vot pe bicicletă 

ora 13.55 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea:

"Am votat! Aşa cum am făcut mereu, de la 18 ani. Fără să mă împingă altcineva. Sau ca să fiu cool ori... pe val! Am votat pentru a fi reprezentaţi în Europa de oameni cu dragoste sinceră de ţară. Visez, sper că nu cu ochii deschişi, la politicieni demni de sacrificiu personal pentru România", a scris Firea, pe Facebook.

Ea a postat, de asemenea, fotografii de la secţia de votare, unde apare alături de soţul său, Florentin Pandele, primar al oraşului Voluntari, şi doi dintre fiii săi. În imagini mai apar primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, şi consilieri municipali ai PSD.

ora 13.40 Preşedintele PRO România, Victor Ponta: "Dacă vine multă lume la vot, o să câştige România, cu siguranţă. (...) Mă bucur foarte tare, înseamnă că oamenii au înţeles că este vorba de mai mult decât 32 de români care se duc cu avionul la Bruxelles, chiar este vorba despre noi toţi şi faptul că vin la vot este extraordinar. Cu cât este mai mare votul, cu atât mai corect este rezultatul".

"În primul rând, am venit la vot pentru că trebuie să vină toată lumea, pentru că doar azi orice om este mai puternic decât orice politician, cu votul. În al doilea rând, am votat pentru că, din instinct de conservare, când vezi că cineva te duce cu maşina în prăpastie, tragi de volan, faci ceva, nu te duci să te sinucizi", a afirmat Ponta.

Liderul PRO România a precizat că votat şi la referendum: "Am votat. (...) Când eşti întrebat, trebuie să răspunzi pe principii care ne privesc pe noi toţi".

El a venit la vot însoţit de fiica şi soţia lui.

ora 12.55 Premierul Viorica Dăncilă, la Liceul 'Jean Monnet' din Capitală:

"Am votat pentru România şi pentru români, am votat pentru reprezentarea noastră în Parlamentul European, o reprezentare a unor oameni care să nu meargă să dea socoteală, ci să susţină prin argumente poziţia României. Am votat pentru o echipă care să reprezinte România în adevăratul sens al cuvântului, să nu se poziţioneze împotriva României, în legislaţia europeană, în amendamentele pe care le depun să se regăsească şi priorităţile României. Eu cred în România, cred în români şi cred că o reprezentare demnă este ceea ce vor toţi românii. Am votat astăzi pentru că eu cred că o Românie puternică, un stat membru puternic va conduce la o Uniune Europeană puternică", a spus Viorica Dăncilă.

”Votul este cel mai democratic mod de exprimare. Este foarte bine că oamenii vor să participe la vor, că vor să își spună cuvântul. Cred că acest lucru este pozitiv și îndemn românii să vină la vot” - a mai spus șeful Guvernului.

ora 11.45 Preşedintele de onoare al PMP, Traian Băsescu: "Este un scrutin extrem de important atât prin situaţia în care se află Uniunea Europeană, trebuie să creăm un nou început al Uniunii Europene. Pe de altă parte, pentru România, avem acest referendum convocat de preşedinte în care românii sunt chemaţi să spună dacă vor stat de drept sau nu.", a afirmat Băsescu, după ce a votat la Liceul 'Jean Monnet' din Capitală.

Fiind întrebat dacă România a avut stat de drept în ultimii ani, preşedintele de onoare al PMP a precizat: "Oricum este mai de drept decât a fost până-n 2004, dar în mod categoric trebuie corectat".

"Foarte mulţi nu au acceptat ideea că după 10 ani de funcţionare a unei legislaţii în care s-au văzut şi plusuri, şi minusuri, după 10 ani în care am văzut şi oameni de foarte bună calitate în instituţiile de aplicare a legii, şi oameni de calitate mai slabă, după aceşti 10 ani, nişte modificări trebuie făcute, unele s-au făcut, altele vor trebui făcute în mod categoric. Mai ales cele pe care ni le impun decizii ale Curţii Constituţionale şi directive ale UE, cum este cea cu privire la confiscarea extinsă şi cea cu privire la consolidarea prezumţiei de nevinovăţie", a mai declarat Băsescu.

Întrebat dacă se aştepta să fie nevoit să stea la coadă aproximativ 10 minute pentru a putea intra să voteze, el a spus: "Nu, nu mă aşteptam să fie aglomerat, e un semn foarte bun că e aglomerat la secţia de votare din 'Jean Monnet', unde, de regulă, e foarte lejer".

Traian Băsescu a venit la vot cu soţia sa, Maria Băsescu.

ora 11.30 Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc: "Aceste alegeri, dincolo de dimensiunea lor internă, sunt despre viitorul Europei şi despre viitorul României în UE. Am votat pentru cei care pot asigura cu demnitate parcursul european al României, am votat cu cei care pot asigura continuitatea proiectului european şi consolida UE. De asemenea, am dat un vot pentru consolidarea statului de drept şi a independenţei Justiţiei în România. Cu alte cuvinte, am dat un vot pentru viitorul demn al României. În consecinţă, am votat la ambele alegeri, atât la alegerile pentru Parlamentul European, cât şi pentru referendum", a spus Emil Boc, la ieşirea din secţia de votare nr. 48 din Cluj-Napoca.

Totodată, Boc i-a îndemnat pe clujeni să iasă la vot. În judeţul Cluj sunt deschise 664 de secţii de votare şi sunt aşteptate la urne 609.340 de persoane.  

ora 11.24  Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu:

"Cred că este în interesul nostru să avem oameni care să fie capabili să ne reprezinte, cu experienţă politică îndelungată, pentru că acolo este un loc în care conflictele şi luptele dintre grupurile parlamentare se tranşează în favoarea celor mai buni, celor care ştiu să lupte. (...) Văd că este o participare numeroasă şi acest lucru mă bucură, pentru că înseamnă că este interes pentru aceste alegeri pentru Parlamentul European, care au un rol important şi vor avea un rol şi mai important pe măsură ce fiecare va înţelege că deciziile care se iau în forurile europene ne afectează viaţa noastră, a românilor, de zi cu zi", a afirmat Tăriceanu.

În opinia sa, orice vot reprezintă "un exerciţiu" pentru viitoarele alegeri, iar partidele, în momentul de faţă, îşi pot măsura capacitatea de mobilizare şi de atragere de votanţi.

ora 11.05 Preşedintele USR, deputatul Dan Barna: 

"Am votat pentru competenţă şi onestitate în Europa. Este un moment în care românii pot să îşi exprime opinia lor, oricare ar fi aceasta pot să şi-o exprime, de aceea mesajul este unul clar şi explicit: veniţi la vot. (...) Cu cât suntem mai mulţi, cu atât România de astăzi, aşa cum este ea, îşi va exprima vocea şi va fi recunoscută. Haideţi la vot, avem mare încredere în România!", a declarat Dan Barna, la ieşirea de urne.

Barna spune că "este un mesaj foarte bun" că românii din Diaspora merg la vot.

"Legat de Diaspora, am văzut deja fotografiile, am văzut imaginile de la Munchen cu acea coadă pe sute de metri, pe mai multe rânduri. Este un mesaj foarte bun din punctul meu de vedere, pentru că arată că românii, oriunde se află în acest moment, îşi asumă decizia pentru viitorul ţării noastre. (...) Faptul că românii din Diaspora merg la vot, faptul că românii din Diaspora sună acasă şi îşi trimit rudele la vot arată că începe să ne pese", a spus liderul USR.

Şi la secţia unde a votat Dan Barna, în Sibiu, alegătorii stăteau la coadă să voteze. Barna a votat la Sibiu împreună cu candidatul la europarlamentare Nicolae Ştefănuţă.

ora  11.02 Vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat duminică la ieşirea din secţia de votare că a votat la alegerile pentru Parlamentul European pentru a trimite patrioţi la Bruxelles şi pentru eliminarea dublului standard.

"Am votat pentru a trimite patrioţi în Parlamentul European, pentru eliminarea dublului standard, pentru ca şi românilor să le fie permis ceea e permis în celelalte ţări din UE şi să fie interzis şi în România ceea ce este interzis şi în celelalte ţări. Cred că azi foarte mulţi români se vor prezenta la vot, îi aşteptăm pe toţi, pentru că e un vot foarte important pentru noi", a spus Olguţa Vasilescu.

Vicepreşedintele PSD a declarat că se aşteaptă ca duminică să se înregistreze o prezenţă bună la vot. Olguţa Vasilescu a votat la o secţie de votare amenajată în incita Liceului CFR din Craiova, unde a venit însoţită de fiul său, soţul ei, Claudiu Manda, şi fiul acestuia.

 ora 10.55 Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru viitorul României, pentru ca ţara să se schimbe în bine. El a venit la secţia de la Şcoala gimnazială 150 însoţit de nepotul său de trei ani şi a votat atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendum.

"Am votat pentru viitorul României. Am votat pentru progresul României şi am votat să schimbăm România în bine. Trebuie să trimitem în Parlamentul European oameni patrioţi, în sensul că ne mai certăm acasă în familie, în politică, dar cred că la nivelul ţării când trimiţi o echipă din România trebuie să se bată pentru ţara asta. E un paradox. Uitaţi, datorită destinului, România e în Uniunea Europeană, e în NATO, conduce Europa, (...) politic vorbesc, timp de şase luni. Acolo unde sunt bani, avem o româncă şi, din păcate, cred că şi din cauza acestor dispute politice, nu reuşim să accesăm mai mulţi bani pentru ţară", a spus Oprea.

El a adăugat că orice ţară pentru a fi puternică are nevoie de securitate naţională puternică.

ora 10.50 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru o Uniune Europeană puternică, în care se va auzi vocea comunităţii maghiare şi a recomandat tuturor cetăţenilor să meargă la vot.

"Am votat pentru o Uniune Europeană puternică, în care vocea comunităţii maghiare se va auzi. Avem nevoie de o reprezentare puternică şi de aceea astăzi am votat pentru o prezenţă solidă în Parlamentul European. La fel, am votat şi la referendum, aşa cum am promis, aşa cum am anunţat de la bun început şi recomand tuturor cetăţenilor cu drept de vot să meargă la urne, să meargă şi să voteze, fiindcă astăzi e ziua în care nu putem să fim nici obosiţi, nici dezamăgiţi, în niciun fel, trebuie să fim prezenţi la vot. Deci, recomand fiecăruia să meargă şi să voteze astăzi la europarlamentare", a declarat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR şi-a exprimat opţiunea electorală la secţia de votare amenajată la Primăria din comuna Cârţa, localitatea sa natală.

ora 10:15 Președintele Klaus Iohannis a votat la Liceul Teoretic „Jean Monnet” din București.

”O zi importantă și spun asta tuturor românilor: ”Haideți la vot!”” - a transmis președintele după ce și-a exprimat votul.

Președintele Klaus Iohannis a venit singur la secția de votare, fără soția lui, Carmen Iohannis.

”Veniți la vot, dragi români, că astăzi, puterea politică este la voi. Astăzi decidem împreună cum arată România de mâine. Chiar merită să votați. Astăzi decideți pentru următoarele luni, ani. Este începutul unei serii de alegeri și astăzi puteți să începeți să schimbați România. Am votat și, în campania electorală, am constatat că am avut mai multe inițiative de mobilizare la vot decât altă dată. Acest lucru m-a bucurat foarte mult și mulțumesc tuturor celor care au inițiat campanii de mobilizare la vot. Repet. Veniți dragi români la vot. Nu lăsați pe alții să decidă în locul vostru.” - a spus Klaus Iohannis.

ora 9:15 Liderul PNL Ludovic Orban a votat duminică la o secţie de votare din judeţul Ilfov, spunând că a votat pentru a fi sigur că România "va fi condusă de oameni cinstiţi, corecţi, care respectă legea, şi nu de hoţi". El a precizat că a votat şi la alegerile europarlamentare, şi la referendum. 

"Mi-am exercitat dreptul constituţional la vot, atât la referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis, cât şi la alegerile europarlamentare. Am votat ca să fiu sigur că România va fi condusă de oameni cinstiţi corecţi, care respectă legea, şi nu de hoţi. Am votat ca să fiu sigur că Guvernul nu va mai putea emite ordonanţe de urgenţă în care să calce în picioare drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Am votat ca să fiu sigur că România va rămâne un stat european, care să fie bine reprezentat în Parlamentul European", a declarat Orban după vot.

În ceea ce priveşte prezenţa la vot, el a precizat că "adevăraţii deţinători ai puterii publice în România sunt cetăţenii români".

"Votul este cea mai puternică armă pe care o are la disppoziţie fiecare cetăţan român. Sunt convins că românii nu se vor lăsa manipulaţi, intimidaţi şi îşi vor exercita dreptul de vot. (...) Am încredere că referendumul va trce, că se va întruni cvorumul", a afirmt Ludovic Orban.

ora 8:30  Prim-vicepreşedintele PNL, deputatul Raluca Turcan, a declarat duminică la ieşirea de la urne că a votat "cu mare emoţie, pentru viitorul copiilor noştri".

"Am votat cu mare emoţie, mai mare decât niciodată. Am votat pentru viitorul copiilor noştri. Uitându-mă pe listă, am simţit o responsabilitate uriaşă. (...) Realmente pentru noi este o uriaşă responsabilitate în momentul de faţă. De asemenea, am votat pe celelalte două buletine de vot. (...) Noi cu toţii ne dorim o Românie europeană", a spus Raluca Turcan.

Raluca Turcan, lider al PNL Sibiu, a votat duminică dimineaţa la secţia nr. 42 din municipiul Sibiu.

ora 8:17 Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, şi candidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion şi-au exercitat dreptul de vot duminică dimineaţa, aceştia prezentându-se la urne imediat după deschiderea programului de votare, la secţia de votare nr. 201 din municipiu.

"Prin faptul că m-am prezentat la vot la deschiderea secţiilor de votare vreau să arăt că trebuie să ne trezim mai devreme. De 30 de ani stăm şi aşteptăm să facă alţii munca pentru noi. Fiecare cetăţean din România trebuie să îşi asume votul. Invităm pe toată lumea să iasă la vot, să voteze responsabil, să gândească înainte de a pune această ştampilă care decide viitorul. Sperăm la un viitor mai bun", a declarat, la ieşirea de la vot, primarul Mihai Chirica.

El a fost urmat în secţia de votare de candidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion, care a votat pe listele suplimentare.

"Am votat la Iaşi, oraşul celor trei mari Uniri, pentru a avea o Românie care să fie mare în Europa şi mare în lume. Totodată, votez la Iaşi pentru a da o palmă partidelor politice", a declarat George Simion.

ora 8:00 Dacian Cioloș, co-președintele Alianței 2020 USR-PLUS, a votat la o secție din orașul Zalău.

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a declarat duminică la Zalău că votul la alegerile europarlamentare va reprezenta un semnal pentru cei care conduc astăzi România şi va avea un efect mult mai mare decât alegerea membrilor Parlamentului European.

"Sunt convins de faptul că foarte mulţi români aşteaptă ziua aceasta încă din iarna anului 2017, când stăteam în stradă, mulţi dintre români supăraţi că n-au votat la timp în 2016. Iată, a venit ziua în care putem să ne transmitem mesajul foarte clar, ferm şi mult mai eficient decât stând în stradă şi anume prin vot şi sper să fie cât mai mulţi români care să ia decizia ca astăzi să meargă la vot. (...) Acum foarte mulţi români ştiu exact de ce să voteze şi pentru alegerile europarlamentare dar şi pentru referendum. Sunt convins că acest vot va avea un efect mult mai mare decât acela de a trimite 32 de români în Parlamentul European. Va fi un vot semnal pentru cei care conduc astăzi România şi e important să facem acest pas astăzi", a declarat, la ieşirea de la urne, Dacian Cioloş.

Acesta a adăugat că a ales să voteze la Zalău pentru că aici are domiciliul şi se simte legat aceste locuri.

"Eu am votat la Zalău pentru că de când am drept de vot aici votez, aici am domiciliul. Sunt locurile de care mă simt legat şi am vrut să-mi fac datoria de cetăţean aici, în locul în care m-am născut. E important, oricum, să votăm", a afirmat preşedintele PLUS.

_______________________________________________

Timp de 30 de zile, partidele intrate în cursa pentru un loc în Parlamentul European, dar şi candidaţii independenţi au încercat să convingă electoratul că merită să îl reprezinte la Bruxelles.

Tot în această perioadă, alegătorii au fost informaţi şi cu privire la referendumul naţional consultativ convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe teme legate de Justiţie. 

Conform legislaţiei în vigoare, după încheierea campaniei electorale, se interzice difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice ori private, precum şi prin intermediul unor vehicule special amenajate.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare dispune îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din şi de pe sediul secţiei de votare, potrivit prevederilor legale.

 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Alegeri europarlamentare 2019 LIVE UPDATE. Prezență de 49.02%. Județele fruntașe și codașe
Alegeri europarlamentare 2019 LIVE UPDATE. Prezență de 49.02%. Județele fruntașe și codașe

Alegeri europarlamentare 2019. Cele 18.730 de secţii de votare deschise în ţară pentru alegerile europarlamentare s-au închis, duminică, la ora 21:00. 

Incidente în ziua alegerilor. Vot întrerupt după ce au rămas fără buletine
Incidente în ziua alegerilor. Vot întrerupt după ce au rămas fără buletine

Alegeri europarlamentare și referendum 2019. Românii din toată lumea au votat la alegerile europarlamentare și la referendumul pe justiție convocat de președintele Klaus Iohannis.

Alegeri europarlamentare și referendum. Numărul total de alegători așteptați la vot este de 18.968.840 de persoane
Alegeri europarlamentare și referendum. Numărul total de alegători așteptați la vot este de 18.968.840 de persoane

Numărul total de alegători înscrişi în Registrul Electoral este de 18.987.675 de persoane, din care 18.835 au drepturile de vot radiate la data 26.05.2019, în urma interzicerii exercitării dreptului de a alege sau punerii sub interdicţie.

Alegeri europarlamentare 2019. Rezultatele definitive vor fi cunoscute după câteva zile
Alegeri europarlamentare 2019. Rezultatele definitive vor fi cunoscute după câteva zile

Votul în cadrul alegerilor europene a început în unele ţări, dar va trebui aşteptat până duminică seara târziu pentru a avea primele rezultate oficiale din fiecare stat membru al UE, potrivit unei prezentări a AFP.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.