Vin vremuri grele! Caderea leului atrage scumpiri in lant

Dată publicare: 06-10-2008 00:00
Dată actualizare: 05-05-2012 18:30


Asa cum se intampla frecvent in Romania, alimentele vor fi primele care ne vor determina sa scoatem mai multi bani din buzunar.

Practic orice inseamna produs din import va suferi cresteri de pret. Fie ca vom cumpara fructe din Spania sau electrocasnice din Suedia, vom lasa mai multi bani la magazin.

Diferentele pot fi si de 40% in anumite cazuri si din pacate se vor simti cel mai acut in pragul sarbatorilor de iarna.

Problema este ca nici preturile alimentelor produse in tara nu vor bate pasul pe loc si asta din cauza faptului ca vor creste costurile cu transportul, se scumpesc utilitatile si chiriile.

Si producatorii si importatorii ridica din umeri si spun ca nu pot opri aceasta avalansa a preturilor. Toata marfa pe care o vor comanda pentru sarbatori o vor cumpara la un curs extrem de defavorabil leului.

Efectele vor fi resimtite de toata lumea, de la oamenii de afaceri prosperi pana la tinerii care platesc chiria in euro.

Vom asista la falimente ale unor exportatori necugetati, care risca sa-si inchida afacerea in cateva luni de zile.
Mihai Ionescu, presedinte ANEIR

Deprecierea puternica a leului ii determina pe multi dintre importatori sa-si faca socotelile pentru un curs de peste 4 lei pentru un euro. Asta inseamna ca unii ar putea umbla la preturi doar ca sa se puna pe ei la adapost.

Pot castiga, in aceasta perioada, doar cei care vand produse traditionale si exportatorii, insa nu fara riscuri.

In replica la toate aceste scumpiri, cumparatorii ar putea sa mai reduca din consum si sa nu-si mai lase chiar toti banii la alimentara.


VIDEO PROTVPLUS.RO