Vesti bune! Liber la exportul de produse din carne de porc
O decizie de la Bruxelles le-ar putea aduce procesatorilor romani de carne de porc o jumatate de miliard de euro.
Dupa ce patru ani am fost aratati cu degetul din cauza focarelor de pesta porcina, Comisia Europeana a decis ca din ianuarie sa ne lase sa concuram cu marii jucatori pe piata straina. Cu o conditie: mezelurile sa nu contina niciun gram de carne din porcii romanesti. "Oricum, tara noastra importa si acum 70% din carnea folosita la salamuri," spun cei din domeniu.
Salamul de Sibiu este unul dintre brandurile pe care producatorii nostri mizeaza.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Procesatorii romani stiu ca nu vor putea umple hipermarketurile strainilor cu toate mezelurile romanesti deodata. Pentru inceput vor vinde produse crud-uscate, printre care si Salamul Victoria ori cel de Vara.
"Deblocarea industriei carnii ar fi un lucru imbucurator. La ora actuala, Romania importa 70% din carne si o cumpara din Comunitatea Europeana. E vorba de sute de milioane de euro care se pierd in fiecare an si care reprezinta unul dintre deficitele bugetare serioase," spune Sorin Minea, presedinte Asociatia Romana a Carnii.
Virgil Neacsu, macelar de meserie, transeaza problema si mai simplu: "Se va mari productia, se vor mari salariile. E totul OK."
Iar procesatorii ne anunta, culmea, ca aceleasi mezeluri pe care le vedem acum in magazinele noastre vor fi cu 20% mai ieftine in Marea Britanie, de exemplu, ca sa faca fata concurentei.
De teama ca s-ar mai gasi patroni romani tentati sa scape printre soricul european si cateva bucati din cel romanesc, expertii vor incepe si verificarile, in ianuarie.
Adevarata provocare pentru oficialii romani va fi sa-i convinga pe europeni sa guste totusi friptura din porcii crescuti in fermele de la noi.