Nationalism "fortat"! Ne intoarcem la produse autohtone din cauza crizei

11-04-2009 00:00


Nu din convingere, ci din saracie ne intoarcem rapid la produsele autohtone. Fata de 2008, tot inainte de Paste, importurile au scazut deja la jumatate. Cea mai acuta schimbare se simte la fructe, legume, carne si lactate.

In comparatie cu anul trecut, reprezinta o scadere de aproximativ 20%. Am vorbit cu cei de la paine si ei declara o scadere in vanzari de 8%.
Sorin Minea, Presedinte Romalimenta
Bugetul tot mai firav trage consumul in jos si impune ca factor hotarator pretul mai mic. "Prospaturile" de import, nevandute, au preturi exorbitante. Struguri uscati la 8 lei kilogramul, ardei stafiditi de 8,5 lei, rosii de ciorba la 5 lei kilogramul.

In magazine, raman lipite de rafturi carnea, branzeturile si lactatele aduse de afara. Pe timp de criza romanii prefera alimentele produse in tara, mai ieftine.

Dar si fara concurenti din import, produsele romanesti abia sunt pe linia de plutire. Surprinzator, cu cateva saptamani inainte de Paste au fost sistate si importurile de jucarii. Este vorba despre cele oficiale, pentru ca, din pacate, Iepurasul se poate in continuare aproviziona de pe piata neagra. Jucarii chinezesti care nu trec prin niciun control.

Asociatia Importatorilor si Exportatorilor sustine ca situatia este atat de grava, incat duminica va fi prezentata guvernatorului Bancii Nationale.

VIDEO PROTVPLUS.RO