Romania a intrat oficial in recesiune! Economia nu mai duduie

Ultima actualizare: 05-05-2012 11:54

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, efectul crizei internationale asupra economiei noastre a fost rapid, brutal si neasteptat. In mai putin de un an, am trecut de la un record de crestere, la unul de scadere.


"Eu vad partea plina a paharului. Intr-un interval nu foarte lung, vom depasi criza" a fost raspunsul premierului Emil Boc, la o intrebare despre intrarea Romaniei in recesiune.

Este vorba asadar despre prima scadere a economiei, dupa noua ani consecutivi de crestere.

Optimismul prim-ministrului este impartasit si de oficialii Bancii Nationale, care sunt de parere ca ce-i mai rau a trecut. Tot ei ne asigura ca vestile proaste nu vor afecta evolutia cursului.

Pe de alta parte, pana si cei mai pesimisti dintre specialisti au fost luati prin surprindere de cat de mult a putut sa scada economia in primele trei luni. Nimeni nu se astepta la o scadere de peste 6% in doar trei luni, cat a anuntat vineri Institutul National de Statistica.

In toamna lui 2008, Romania se lauda cu cea mai mare crestere economica din toata Uniunea Europeana. Atunci, totul parea o poveste de succes si politicienii se laudau ca economia duduie. In mai putin de un an, criza internationala ne-a readus cu picioarele pe pamant. Dusul rece a venit vineri: in primele trei luni ale anului, economia a scazut cu 6,4%.

Vestea buna este ca mai jos de atat nu prea se mai poate.

Asadar, ne aflam in aceeasi oala cu tari puternice din Europa. Economii cum sunt cele din Franta, Spania, Italia sau Germania sunt de mult in recesiune. Vineri am intrat si noi, impreuna cu Ungaria. Iar economiile Bulgariei, Cehiei si Slovaciei au trecut si ele pe minus.

Putea fi si mai rau. In tarile baltice se vorbeste deja despre scaderi de 10-20%. Potrivit FMI, economia mondiala isi va relua cresterea in prima parte a anului viitor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Share în bucate cu Alex Petricean - Mămăligă fiartă în zer, cu ciuperci

21:04
Alt Text!
ePlan
Schimbări de comportament, tendințe, evoluție ecosistem si oportunități de dezvoltare deschise prin eMAG Marketplace cu Florin Filote - Vicepreședinte eMAG pentru marketplace și vânzări corporate

30:44
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 24 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!